Wednesday, April 11, 2012

KUSKONMAZ MEZESI

(Türkçe tarif asagida. For the asparagus in mustard sauce recipe, please click here)

kuskonmaz mezesi
Geçen günlerde mutfakla hasir nesir olmakla ve yarattigim tatlari arsivlemekle birlikte bir türlü blogumda tariflestirmeye vakit ayir(a)madim. Bu parantez içerisindeki “a” aslinda tembellik yaptigimi vurguluyor :) 

Hemen hemen her öglen esime aksama özel olarak yemek istedigi birsey olup olmadigini soruyorum; çogu zaman karari bana birakiyor. Ancak dün bana meze ve balik siparisi verdi; mezeleri marketten alabilecegimi de ekledi. Market mezelerinin hakkini yemeyelim; çok acil bir durumda ya da sirf tembellik anlarinda gerçekten kurtarici olabilir bir çok insan için; ama açikçasi bence makul ve özel olan evde hazirlanmis olanlar. 

Genelde kolay oldugu için havuç taratoru, ispanak borani (ya da diger adiyla yogurtlu ispanak salatasi/mezesi), kuru börülcepiyazi , deniz börülcesi salatasi ve bugday salatasi gibi seyler hazirliyorum (bu mezelerin tariflerine ulasmak için her birinin üzerine tiklamaniz yeterli). Bunlari siklikla hazirladigim için de el aliskanligindan olsa gerek çok lezzetli oluyorlar!
Ancak dün degisik seyler hazirlamak istedim. Bu yaz evimde dostlarimla birlikte güzel bir raki-balik organizasyonu gerçeklestirmek istiyorum; o yuzden de denemelere baslamak da en iyisi :)

Kuskonmaz mezesi tarifine gelince: dogumgünümde bana gelen “Cibalikapi Balikçisi’ndan” isimli meze, ara sicak ve balik tariflerinin bulundugu kitapta levrek marine tarifi görmüstüm. Levrek marineye bayiliriz ve muhakkak her balik lokantasi maceramizda bir porsiyon da levrek marine söyleriz.  Ancak balik olarak izgara levrek yapacagim için levrek mezesi ve ana yemek olarak levrek bana pek cazip gelmedi dogrusu. Levrek marinenin o eksili hardalli sosu ile beraber tüketilecek birsey düsündüm ve bingo! Özsu Et Lokantasi’ndaki gibi kuskonmaz mezesi! Özsu’ya (yeni adi ile Kutluhan Özsu) sik sik gidiyoruz; ve orada yapilan soguk kuskonmaz mezesine bayiliyoruz! Evimde daha önce metro marketten aldigim kavanozda kuskonmaz vardi; iste hersey yerli yerine oturmaya basladi tekrardan!!! :) (bu arada ben konserve kuskonmaz kullandim ancak mevsiminde kuskonmazi kendiniz haslayarak da bu mezeyi yapabilirsiniz; daha da güzel olacagindan eminim!)

Benim simdi verecegim tarif "Cibalikapi Balikçisi’ndan" kitabinda gördügüm tarifle ve hatirladigim/çikartabildigim kadariyla Özsu’da yedigim kuskonmaz mezesinde esinlenilmis bir reçete. Özsu’da kuskonmaz mezesinin içersinde sogan yoktu diye hatirliyorum; bir de kapari vardi. Markette kapari bulamadigim için tarife ekleyemedim ancak eger sizde varsa ekleyebilirsiniz). Ayni sekilde, Cipalikapi meze tarifinde ise sogan var ama kapari yok. 

Bu arada laf baya uzadi ama bunlari bir yandan da evinizde bulunan malzemeler ile kendinize has mezeleri keyfinizin istedigi sekilde yaratabileceginizi belirtmek için yazdim. Benim kendi denememin sonucu ise gerçekten çok lezzetli oldu; esim de ben de afiyetle tükettik!

Afiyet olsun!

Malzemeler:
 10 – 11 adet kuskonmaz, haslanmis (ya da benim kullandigim gibi konserve)
1 tatli kasigi hardal (ben taneli olanini daha çok seviyorum ancak bir sonraki sefere tarife çok yakisacagini dusundugum balli hardal ile de bu mezeyi deneyecegim)
2 – 3 tatli kasigi elma sirkesi
1 - 2 kasik su (sos kivamini arttirmak için)
1 ufak ya da orta boy kuru soganin yarisi, piyazliktan biraz ince dogranmis
2 – 3 damla limon suyu
Bir fiske tuz

Yapilisi:
  1. Mezenin sosunu hazirlamak için: hardali ve elma sirkesini karistirin; suyu ekleyin ve karistirmaya devam edin.
  2. Piyazlik dogradiginiz soganin üzerine iki üç damla limon ve tuz gezdirip elinizle ovarak yumusatin. Daha sonra soganin suyunu sikarak hardal ve sirke karisimina ekleyin.
  3. Kuskonmazlari meze tabaginiza alip üzerine hazirladiginiz sosu gezdirin.


kuskonmaz

kuskonmaz mezesi sosu (1. ve 2. adim)

kuskonmaz mezesi

No comments: