Wednesday, April 11, 2012

HARDAL OTU SALATASI

(Türkçe tarif asagida. For the wild mustard recipe please click here)

hardal otu salatasi
Hardal otunu da ilk kez denemis oldum; o da kendi mutfagimda! Markette satilan yarim kiloluk paketler bence çok iyi fikir; böylece daha önce bu kadar populer olmayan Ege usulü ot yemeklerini ya da salatalarini biz Istanbullular da tüketebiliyoruz! 

Hardal otunu yarim kilo aldigim için bu bizim için biraz fazla bir miktar. Yillar önce yemek dergilerinin birinde ege otlari dosyasi yapmislardi; orada mevsiminde alinan otlarin haslanip buzluga atilabilecegini ve lezzetinden birsey kaybetmediklerini yaziyordu; ben de hazirladigim otun bir tabagini aksama tüketilmek üzere meze olarak ayirdim; kalan kismini da ikiye bölüp buzdolabina attim.

hardal otu

yarim kg hardal otunu buharda pisirip buzdolabi posetlerine paylastirip buzluga attim


Normalde otlarin yapraklarini kaynar suya batirip çikartin diyorlar; köksü olanlari biraz daha tutabilirmisiz. Ben suya batirip çikartmak yerine düdüklü tenceremin buharda pisirme özelliginden yararlandim; böylece hem süzme derdi olmuyor hem rengi yemyesil kaliyor; hem de vitamini suyunda kalmiyor diye dusunuyorum. Hardal otunu daha önce tanimadigim ve risk almak istemedigim için sap kisimlari ile yapraklarini birbirinden ayirip iyice yikadiktan sonra kabaca dograyip ayri ayri buharda pisirdim. 

Hardal otu daha önce denedigim radika gibi degil; çig bitkinin tadina baktigimda gerçekten sert geldi tadi. Ancak buharda pisirme isleminden sonra kendisi gibi tadi da yumusacik oldu. 

Malzemeler (2 – 3 kisilik):
150 – 200 gr hardal otu, iyice yikanmis, kabaca dogranmis ve buharda pisirilmis (baska seylerle ugrasmaktan buharda pisirmenin süresini takip edemedim; 2 - 3 dakika olarak tahmini veriyorum. Ayrica miktar da tahmini; dedigim gibi 500 gr hardal otunu buharda pisirdikten sonra bir tabak ayirdim)
2 – 3 kasik taze sikilmis limon suyu
2 – 3 kasik sizma zeytinyagi
Tuz
Yapilisi:
Zeytinyagi, limonu ve tuzu karistirip iyice çirpin ve tabaga aldiginiz hardal otunun üzerine gezdirin. 

hardal otu salatasi

No comments: