Wednesday, April 11, 2012

FELEMENK USULÜ FIRINDA HINDIBA

(Türkçe tarif asagida. For the Flemish style chicory with ham recipe, please click here)

felemenk usulü firinda hindiba
Belçika’nin Felemenk bölgesinin milli yemeklerinden birinin tarifini gururla sunarim! Bu tarifte gururlanacak çok sey var: hindiba! Genellikle karanlik ve yagmurlu ortamlari seven (ve bu yüzden de Belçika’da sebil sekilde bulunan ve tüketilen) bu bitkiyi ne sansliyiz ki yurdumda da bulabiliyoruz! 

Belçikalilar hindibadan yemek yaptiklari gibi salata ve yapraklarini kullanarak baslangiç olarak da tüketiyorlar. Ancak tazesinin tadi azicik acimtrak oldugu için daha önce hiç hindiba tatmamis olanlara bu tarifi tavsiye ederim!

Bu arada ben tabii ki yine duramadim ve bu yüzyillik tarife kendimden de birseyler ekleyip insanliga bir katkim olsun istedim :) içine ekledigim aci kirmizi biber ve sucuk (felemenklerin sucuk ekledigini düsünebiliyor musunuz :D) bence tarife çok yakisti; ancak siz dilerseniz tabii ki es geçebilirsiniz. Bu arada Felemenk dostlarimiza da övünerek sunabilecegim bir deneme oldu bence; onlara sunum su sekilde olur ancak: Ispanyol usulü hindiba sarmalari!

Malzemeler (2 kisilik):
3 adet hindiba, acisini almak için dis yapraklarini atin ve kafa kismina üçgen seklinde oyuklar yapin (gerçi ben bu üçgen yapma islemini unuttum ve direkt olarak hasladim. Hindibalar hiç de aci degildi)
6 adet kara biberli füme jambon (polonez’in bu ürününü tercih etme sebebim kendinden baharatli olusu ve ne çok ince ne çok kalin olmasi; siz dilediginiz bir jambonla degistirebilirsiniz)
1 adet baton sucuk (polonez’in ürünü; yoksa ve sucuk koymak istiyorsaniz 3 – 4 dilim sucugu ikiye bölerek  kullanabilirsiniz. Yukarida dedigim gibi sucuk koyup koymamakta serbestsiniz)
1 adet ufak aci kirmizi biber (yukarida bahsettigim gibi ekleyip eklememekte serbestsiniz)
100 – 150 gr kasar peyniri, rendelenmis
Yeteri kadar su

Besamel sosu için:
1 kasik tereyagi
1 kasik un
1 bardak süt

Yapilisi:
  1. Firini 180 derecede önceden isitin.
  2. Hindibalari suda haslayin ve suyunun sizmasi için bir kenara alin. Mümkün oldugu kadar süzdürmeye çalisin.
  3. Besamel sosunu hazirlayin: tereyagini eritip unu kokusu çikana dek tereyaginda kavurun. Yavas yavas az miktarlarda sütü ekleyip bir tel çirpici yardimiyla sürekli karistirin ve pürüzsüz bir sos hali almasini saglayin.
  4. Hasladiginiz hindibalari jambona sarin. Türkiye’deki jambon boyutu biraz küçük kaldigi için ben hindibalarin tümden kapanmasini saglayacak sekilde iki jambona sardim.
  5. Bir firin kabina besamel sosunun yarisini dökün.
  6. Üzerine dogradiginiz sucugun ve biberin yarisini serpistirin.
  7. Jambona sardiginiz hindibalari  jambonlarin kavusma yerleri firin kabinin tabanina gelecek sekilde yerlestirin (ki bu sekilde sarili durmalarini saglayabilirsiniz)
  8. Daha sonra kalan biber ve sucugu hindibalarin üzerine serpistirip besamel sosunun diger yarisini hindibalarin üzerine dökün.
  9. En son da üzerine rendelediginiz kasari serpip firina verin.  Peynirin üzeri kizarinca (15 – 20 dk sonra) servise hazirdir!

6. adim

7 ve 8. adimlar

felemenk usulü firinda hindiba

No comments: