Monday, April 23, 2012

KIYMALI ISPANAKLI EBEGÜMECİ

(Türkçe tarif asagida. For the mellow with spinach and meat recipe, please click here)

kiymali ispanakli ebegümeci (sarimsakli yogurt ile)
Aylardir bekledigim ot mevsimi kapiya dayandi sanirim zira geçen sene otlarimizi aldigimiz yasli amca geçen hafta nihayet pazara tesrif etti! Bu haftanin alisverisi ise su oldu: labada, ebegümeci (daha önce hiç denemedigim için ve pazarci amca labada ile birlikte pisirebilecegimi söyledigi için) ve arapsaçi! Arapsaçıin en kısa zamanda kuru fasülyeli tarifi uygulamaya geçirmeyi düşünüyorum; kursağımdan biraz kuru fasülye geçsin (senede bir kez olsa dahi :) )

Labadanın da üşenmezsem bu sefer dolmasını yapacağım; daha önce tamamen üsengeçlik eseri olarak dolmasını değil de bulgurlu, nohutlu ve bol baharatlı linkteki enfes yemeğini yapmıştım.

Pazardan aldığım ıspanaklar paramparça yaprakları ve yarı yıkanmış gibi olan halleri ile büyük hayal kırıklığı yaratınca pazardan gelir gelmez tüketmemiz gerektiğine karar verdim; sebze çok ıslatılınca ya da suyun içinde uzun süre bekletilince çürüyor malum. Ebegümecini yapmaya niyetlenmiştim bir de; tarif kitaplarımdan birinde bulduğum kıymalı ebegümeci tarifine azıcık da ıspanak ekleyerek bu muhteşem ötesi otun muhteşem ötesi yemeği ile tanışmış olduk! Sarımsaklı yoğurtla gerçekten muhteşem oldu! Herkese tavsiye ederim!

Bu arada ebegümeci ile ilk tanışmam olduğu için otu nasıl işlemden geçirdiğimin notunu buraya da düşmek isterim: yemek tarifi kitabımda sapların Y şeklindeki  kalın ve hatta tüylü kısımların soyulmasını ve çok sert olan kısımların atılabileceğini söylüyordu. Ama tek tek inceleyip soyma faslına üşendiğim için mutfaktaki favori islemlerimden olan buharda pişirme yöntemini kullandım yine! Ancak ebegümecinin sap kısımlarının örneğin bir hardal otunun saplarına göre daha uzun sürede yumuşadığını farkettim; 10 dakika sonra düdüklüyü açtığımda özellikle kalın kısımların yeteri kadar yumuşamadığını gördüm.

bir demet ebegümeci
ebegümeci

Malzemeler (4 – 5 kişilik)
1 demet ebegümeci (fotoğraftaki miktar kadar; gramajini ölçmek aklıma gelmedi doğrusu), iyice yıkanmış; yaprakları ile sapları ayrılmış. Yaprakları da sapları da iki üç yerden gelişigüzel doğradım.


yapraklarla saplari birbirinden ayirdim
yapraklarla saplari birbirinden ayirdim

ebegümeci yapraklari








saplarini gelisigüzel dogradim













200 – 300 gram ıspanak (bu da tamamen göz kararı; miktarı belirlemekte özgürsünüz), iyice yıkanmış ve kabaca doğranmış

ispanagi gelisigüzel dogradim











1 adet büyük boy soğan, piyazlık doğranmış
150 – 200 gram yağsız kıyma
2 kaşık bulgur
2 – 3 kaşık zeytinyağı
1 bardak sıcak su
Tuz 

Yapılışı:
  1. Yapraklarını ve saplarını ayırdığınız ebegümecinin saplarını buharda pişirmekle başlayın. Yukarıda bahsettiğim gibi saplar diğer otlara göre biraz daha fazla zaman istiyor. 15 - 20 dakika ile başlayıp kontrol edin; yeterli değilse biraz daha buharda pişirmeye devam edin!
  2. Bir tencereye zeytinyağını alıp ısıtın; soğanları iki üç dakika çevirin.
  3. Kıymayı ekleyip pişene kadar çevirmeye devam edin.
  4. Gelişigüzel doğradığınız ıspanağı ve ebegümeci yapraklarını ekleyin. Yaprakları tencereye birden sığdırmak pek kolay olmadığı için bir yandan karıştırıp bir yandan yeşillikleri ekliyorum. Yapraklar biraz inince buharda pişirmiş olduğunuz saplarını da ekleyin.
  5. Üzerine bulguru serpiştirip suyunu koyup kapağını kapatıp kısık ateşte 15 – 20 dakika boyunca pişirmeye bırakın. Tuz ile tatlandırıp servis yapın.

1. adim - saplari buharda pisirin
2. ve 3. adim - sogani ve kiymayi kavurun

ebegümeci yemegi servise hazir

kiymali ispanakli ebegümeci (sarimsakli yogurt ile)

1 comment:

Ebegümeci said...

Hmm erinmesem kalkıp yapıp yiyeceğim :) Çok severim :::::::)