Saturday, December 26, 2015

FELEMENK USULÜ YAHNİ

FELEMENK USULÜ YAHNİ
Herkese merhaba, 

Belçikalılara sorsanız mutfaklarının pek ahım şahım olmayan bi mutfak olduğunu söylerler alçak gönüllülükle; ve bi çok şeyin de Fransızlara ait olduğunu. Ama bu yemek birasıyla ve Belçika’nın Flaman bölgesinin kırsalına ait olmasıyla öz be öz Felemenk yemeği ve gerçekten ama gerçekten çok lezzetli. Yanına muhakkak patates kızartması olur. Ve güzel bir Belçika birası da eşlik eder. Oh mis. 

Tarifte birayı görünce şaşırmayın, nasıl Fransızların milli içkisi şarap et pişirirken devreye giriyorsa, Belçikalıların milli içkisi bira da bu şekilde yemeklere dahil oluyor. Açıkçası ben şaraptan ziyade eti bu şekilde daha lezzetli buluyorum. Bu arada tarifle ilgili notlar kısmında belirttim aslında ama buraya da yazayım: birayı pişirdiğimiz için içindeki tüm alkol buharlaşıp uçuyor ve geriye sadece biranın kattığı tat kalıyor.

Yapımı ve malzemeleri itibariyle basit olsa da bu yemek pişme süresi bir hayli uzun. Ancak misafirin karşısına gönül rahatlığı ile çıkartacak kadar da güzel :) Maalesef fotoğraf kalitesi iyi olamadı, hem fotoğraf makinamı annemlerde unutmuşum hem de fotoğraflayacak zaman yoktu :)

Malzemeler (4 kişilik)

1 kilo yağsız kuzu kol ya da dana kol, kuşbaşı
3 orta boy kuru soğan, yemeklik doğanmış
2 kahverengi bira (dark denilenden yoksa en son ihtimal normal bira)
2 defne yaprağı
2 karanfil
Taze kekik, 1 dal kekik ile sarıp demet haline getirilmiş
Tereyağı
1 dilim esmer ekmek
2 yemek kaşığı acı hardal
3 yemek kaşığı pekmez
1 fiske beyaz şarap sirkesi (yoksa elma sirkesi)

Yapılışı
  1. Geniş bir tencereyi ateşe alıp ısıttım, 3 yemek kaşığı tereyağını aldım. Kuru soğanı ekleyip kısık ateşte kavrulmaya bıraktım. Ara ara tencereyi sallayarak soğanın yanmamasını sağladım.
  2. Soğan pişerken bir tavaya 2 yemek kaşığı kadar tereyağını alıp ocağın en büyük gözünde ısıttım. Etin yumuşak kalması için en iyisi etin hepsini tavaya almadan, ama ufak gruplara ayırıp bir kaç kerede pişirmektir. Bu yüzden bilhassa dana eti kullanacaksanız bu aşamaya dikkat edin: Tereyağını kısık ateşte ısıttıktan sonra ocağın ateşini en yüksek seviyeye getirip etin bir kısmını ekledim. Sotelemeden sadece ara ara tavayı sarsarak etlerin rengi altın rengi olacak şekilde renk almasını sağladım. Bir tel kepçe ile yağını tavada bırakarak eti diğer tenceredeki soğana ekledim. Bu işlemi tüm et bitene kadar tekrarladım.
  3. Eti pişirdiğim tavaya birayı boşaltıp kaynattım. Buradaki amaç hem tavadaki yağın tadından maksimumda faydalanmak hem de birayı etle buluşturmadan önce ısıtarak etin yumuşak kalmasını sağlamak. Bira kaynayınca birayı kuru soğan ve etin olduğu tencereye ekledim.
  4. Taze kekik buketini, defne yapraklarını, karanfili ve pekmezi pişmekte olan ete ekledim.
  5. Bir dilim esmer ekmeğinin üzerine hardalı sürüp hardallı taraf yemeğin içinde kalacak şekilde ekmeği yemeğin ortasına koydum.
  6. Tencereyi ocağın en kısık gözüne alıp kapağı açık olarak pişmeye bıraktım.  Sosun koyulaştığını gördüğümde tencerenin kapağını kapatıp pişirmeye devam ettim. Toplamda 1.5 saat ile 3 saat civarında pişmeye bırakmış oldum; etinizin kalitesine, tazeliğine göre yumuşacık bir hal alana dek kısık ateşte pişirmeye devam etmelisiniz. 


FELEMENK USULÜ YAHNİ


FELEMENK USULÜ YAHNİ


Tarifle ilgili notlar
  • Birayı kaynattığımız ve uzun süre de yemeği kapağı açık olarak pişireceğimiz için biranın içindeki alkol buharlaşacak ve geriye sadece biranın o tok tadı kalacak.

No comments: