Monday, February 1, 2016

SUCUK İÇİ

SUCUK İÇİ - yumurtali
Herkese merhaba,

Artık birçok şeyi marketten edinebiliyoruz, şarküteri ürünleri ve sucuk da bunların başında geliyor. Ancak marketten alınan ev yapımı olmayan ürünlere artık hiçbir şekilde tam anlamıyla güven duyamıyorum. “Temiz beslenme” diye bir kavram çok popüler oldu ya, benim için de temiz beslenme damak zevkinden olabildiğince feragat etmeden mümkün mertebe ev yapımı mamullerin tüketildiği bir beslenme. Sucuğu evde yapmak demek içine konulan renklendirici ve katkı maddelerinden uzak durmuş olmak demek. Sucuğun içindeki kıyma belki kontrol alanınızın dışında kalıyor ama etlerinde renklendirici kullanmadığına emin olduğunuz bir kasaptan alışveriş yapmaya da başlayabilirsiniz. 

İşte bu mümkün mertebe temiz beslenme sevdası yüzünden sucuğun memleketi Kayseri’den ev usulü bir tarife yer vermek istiyorum.  Çocukluğum annemin en yakın arkadaşlarından, teyzem olarak gördüğüm biri ile maaile bir araya gelip muhteşem sofralar (ve muhabbetler) paylaştığımız bir ortamda geçti. Bu yakın arkadaş Kayserili olunca tabii mantıyı da, yağlamayı, katmeri de ve sucuk içini de afiyetle mideye götürüyor oluyorsunuz.  Sucuk içinin bildiğimiz haliyle sucuktan farkı tabii ki bu iç malzemesinin bağırsağa doldurulmadan ve dolayısıyla da eti kurutmadan tüketiliyor olması. Teyzem bana bağırsak ile nasıl hazırlayabileceğimi de anlattı amma ve lakin ben gözüme daha kolay görünmesi nedeniyle sucuk içinde karar kıldım :) 


Ve lezzet!!! Bu yazıyı Pazar kahvaltısından sonra yazıyorum, ve sucukla arası olmayan bana da bu sucuk cidden muhteşem ötesi geldi. Acısı da damak yakmayan cinsten, tam kıvamında lezzet katar bir acıydı. Ve çok ilginçtir ki içinde o kadar sarımsak ve baharat olmasına rağmen ne midemi rahatsız etti, ne de tüm gün ağzımın tadını kaçırdı. Lezzet konusunda bize hiçbir fark gelmedi ancak bir fark varsa o da eti kurutmamış olmaktan kaynaklanıyor olabilir.  

Malzemeler

1 kilo yağlı dana kıyma
Yarım kilo yağlı kuzu kıyma
2 baş sarımsak, iyice ezilmiş
1 yemek kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı tatlı toz kırmızıbiber (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 yemek kaşığı acısından kırmızı pul biber (tercihe bağlı olarak)
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı su
1 yemek kaşığı tuz (bkz. Tarifle ilgili notlar)          
Buzdolabı poşeti ve ya streç film

Yapılışı

  1. Su hariç tüm malzemeleri bir kaba alıp yoğurdum. (bkz. Tarifle ilgili notlar) Suyunu da ekleyip bir süre daha tüm malzemeler iyice birbirine geçip pürüzsüz bir kıvam alana dek yoğurmaya devam ettim. Yoğurma en önemli kısmı, zira hem lezzet dengeli dağılmış olacak hem de sucuğunuz pişirirken dağılmayacak. (bkz. Tarifle ilgili notlar)
  2. Tüm malzeme iyice özdeşleşince malzemeden parçalar alıp misafir vs. tüketim miktarını göz önünde tutarak kimini daha kısa kimini daha uzun olacak şekilde irili ufaklı sucuk şekli verdim. Ancak bu şeklin ince olmamasına özellikle özen gösterdim (nedenleri için bkz. Tarifle ilgili notlar).
  3. Streç folyodan uygun kare ya da dikdörtgenler kesip rulo şeklinde sardım; streç folyonun dışta kalan kısımlarını da bonbon şeker paketi gibi kıvırdım (bkz. foto) ve bu şekilde buzluğa yerleştirdim. (bkz. Tarifle ilgili notlar)
  4. Tüketeceğim zaman buzluktan çıkartıp çözdürmeden kalın ya da orta kalınlıkta dilimleyerek yapışmaz bir tavada kısık ateşte ağır ağır pişirdim. Sucuğu hafif çözdürerek de pişirmeyi denedim, pişme süresi biraz daha kısalıyor, yağı daha çabuk ortaya çıkıyor. Özet olarak kahvaltıyı hazır ederken sucuğunuzu buzluktan dışarı alıp pişmeye en son verebilirsiniz.  Sucuğu çözdürmeden dilimleyerek, hafif çözdürüp dilimleyerek ya da tamamen çözdürürüp dilimleyerek de tavada pişirmeyi denedim. Tamamen çözdürdüğünüzde şekli bozmadan dilimlemek biraz daha nazikçe yapmanız gereken bir işlem oluyor ancak kısık ateşte yağı ve kokusu çıka çıka pişirdiğim için şeklinde bir değişim yaşamadım. Bunu çok iyi yoğrulmuş olmasına bağlıyorum. Ha, dağılsaydı da çok mu önemliydi, orası da ayrı konu :)
SUCUK İÇİ - paketlenmis, buzluga girmeye hazir


SUCUK İÇİ - buzluk sonrasi pismeye hazir

SUCUK İÇİ
SUCUK İÇİ - yumurtali
SUCUK İÇİ - yumurtali

SUCUK İÇİ - yumurtali


Tarifle ilgili notlar

  • Yoğurma süresini kısa tutmayın, tüm malzemelerin ekmek üzerine sürülebilir kıvamda bir karışım halini almış olduğundan emin olana dek yoğurun.
  • Yoğurma esnasında sucuk içi karışımınıza biraz daha renk vermek isterseniz kırmızı toz biber miktarını 1 – 2 yemek kaşığı daha arttırabilirsiniz. Ben 2 yemek kaşığı daha ekledim. Evinizdeki baharatın tadına, tazeliğine ve kalitesine göre ayarlama yapmanız gerekebilir. Hatta etiniz renklendirilmemiş olduğu için 3 kaşık kırmızı biber eklediğinizde size sucuğunuz renksiz görünecektir. Ekstradan ekleme yapacaksanız tavsiyem odur ki kendi damak zevkinize göre bir ayarlama yapmak için azar azar ve tadarak ekleme yapın.
  • Şekilleri verirken çok ince olmamasına özen gösterin (bkz. Foto). İnce doğranmış sucuk pişme aşamasında daha fazla kuruma yapıp yumuşaklığını kaybediyor. 
  • Köfte gibi de şekil verip de buzluğa atabilirsiniz. Ancak bence fazla yer kaplıyor ve sucuğu buzluktan çıkartıp dilimlemek zor olmadığı için bana cazip gelen bir yöntem gelmedi. 
  • Tuzu az gelirse pişme esnasında yağı çıkmaya başladığında tuz takviyesi yapabilirsiniz.

1 comment:

Anonymous said...

Güzel bir tarif. Teşekkürler. Tarçın sucuğun tadında çok belli oluyor mu?