Saturday, February 6, 2016

TAVUK CİĞER PATE


TAVUK CİĞER PATE
Herkese merhaba, 

Şimdi vereceğim tarif Fransız mutfağından. Paté Fransızcası ancak tabii ki tariften de anlayacağınız üzere ciğerden yapılmış ezme. Fransız usulü bir meze olarak taze ekmek dilimlerinin üzerine sürülerek başlangıç ya da atıştırmalık olarak servis edildiği gibi Belçika’da da kahvaltıda da tüketiliyor. Belçika’dan gördüğüm kadarıyla çeşit çeşit tatlandırmak mümkün ciğer ezmesini.  



Malzemeler (10 kişilik)

1 kilo taze tavuk ciğeri, sinirlerinden, yağlarından ve damarlarından ayıklanmış (bkz. Tarifle ilgili notlar)
5 orta boy kuru soğan, soyulup yemeklik doğranmış
1 diş sarımsak, doğranmış
2 yemek kaşığı kuru kekik (tazesi varsa tazesi ile)
2 yemek kaşığı kuru adaçayı, sapları ayıklanıp incecik kıyılmış (tazesi varsa tazesi ile)
125 gr. Tereyağı (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 kahve fincanı kanyak



Servis için: taze ekmek dilimleri ve dilerseniz tatlı salatalık turşusu (Alman tipi) ve gümüş soğan turşusu

Yapılışı
  1. Tavaya 1 kahve fincanı zeytinyağını alıp ısıttım. Kuru soğanı ve sarımsağı ekleyip orta ateşte soğanlar şeffaflaşıncaya dek kavurdum. Baharatı ekleyip bir iki kere karıştırdıktan sonra altını kapattım. Bu malzemeyi bir tabağa aldım.
  2. Tavaya bu sefer ciğerleri ekleyip yüksek ateşte dışları kızarana dek pişirdim. Bu esnada yanmasınlar diye tavanın kulbundan tutup bir iki kere salladım. Bu pişme süresini çok uzun tutmadan 1 kahve fincanı kanyağı ekleyip pişmeye bıraktım. İlk alkolü uçtuktan sonra bir kaç dakika daha pişirip altını kapattım.
  3. Tereyağını, baharatlı kuru soğanı, tuz ve karabiberini ekleyip karıştırdım. Limon suyu ekleyecekseniz bu aşamada ekleyebilirsiniz (bkz. Tarifle ilgili notlar)
  4. Blender yardımıyla pürüzsüz bir karışım halini alana dek ezdim (bu işlemi mutfak robotunu kullanarak da yapabilirsiniz). Kapaklı bir servis kabına alıp kurumaması için kapağı kapalı olarak ve tadın oturması için birkaç saat soğumaya bıraktım.  
  5. Taze ekmek dilimlerinin üzerine sürerek beyaz şarap eşliğinde servis yapabilirsiniz. 
TAVUK CİĞER PATE

TAVUK CİĞER PATE

Tarifle ilgili notlar
  • Kişi başı 100 gr. Tavuk ciğerini baz alarak miktarınızı ayarlayabilirsiniz.
  • Paté aslında çok daha fazla tereyağı ile yapılıyor. 100 gr. Tavuk ciğeri için 75 gr. Tereyağı ölçüsünü baz alabilirsiniz. Ancak ben zeytinyağını normalden biraz fazla tuttuğum ve çok da yağlı olmasını istemediğim için tereyağı miktarını ciddi anlamda az tuttum.

No comments: