Thursday, February 25, 2016

AFGAN USULÜ TAVUK KORMA (KORMA-E-MURGH)

AFGAN USULÜ TAVUK KORMA (KORMA-E-MURGH)
Herkese merhaba,

Afgan mutfağı ile ilgili ilk kez bir tarife yer veriyorum. Bu mutfakla ilgili söylenebilecek çok şey var ancak başka bir tarife kalsın şimdilik. Bu yemek Afganların kullandıkları ete göre “korma” başlığında toplanabilecek yemeklerinden tavuklu olanı. Korma Türkçe’deki “kavurma” kelimesinden geliyormuş. Afganlar bizim eti kavurarak pişirmemizden ilham alıp son derece zengin bir yorum getirmişler; öyle zengin, öyle dolu bir tadı var ki bu yemeğin! Yapımı da son derece kolay, ve evde kolaylıkla bulunan malzemelerle yapılıyor. Ben bu yemeği akşam yemeğine gelen arkadaşlarımıza yaptım ve hepimiz yemeğe bayıldık; “bayram yemeği” gibi yorumunu aldığınışünürsek de gerçekten çok başarılı bir tarif diyebiliriz :)



Malzemeler (4 – 6 kişilik)

1.5 kilo tavuk but pirzola (kemiksiz, yağsız), iri parçalara bölünmüş
1 yemek kaşığı ince kıyılmış taze kök zencefil
1 yemek kaşığı ince kıyılmış sarımsak (1 baş sarımsaktan çıktı)
1 kuru soğan, yemeklik doğranmış
260 gr. (1 su bardağı) ev yapımı yogurt
2 yemek kaşığı toz zerdeçal
3 acı biber, yemeklik doğranmış
4 normal biber, yemeklik doğranmış
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 domates, kabukları soyulup küp küp doğranmış
10 adet kuru erik, soğuk suda bekletilmiş
2 kahve fincanı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tuz

Üzeri için
2 kırmızı kuru soğan, ince halkalar halinde doğranmış
Misket limonu dilimleri
Taze kişniş yaprakları

Yapılışı

  1. Derin bir tencereye yağı alıp yüksek ateşte yakmadan ısıttım. İri parçalara böldüğüm tavukları yağa alıp arkalı önlü altın rengini alana dek kızarttım. Renk aldıktan sonra tencerede yağı bırakarak tavukları bir tabağa kenara aldım.
  2. Yağın içine bu sefer zencefili ve sarımsağı alıp 1 – 2 dakika çevirdim. Kuru soğanı ekleyip kuru soğan şeffaflaşana dek kavurmaya devam ettim.
  3. Kısık ateşe getirip yogurdu, zerdeçalı ve tuzu ekleyip iyice karıştırarak hafif kaynattım. Tavuğu ekleyip kapağı kapalı olarak 6 – 8 dakika boyunca kısık ateşte pişmeye bıraktım.
  4. Süzdürdüğüm kuru eriği ekleyip iki dakika daha pişirdim.
  5. Haşlanmış nohudu, doğranmış domatesi ve biberleri ekleyip kapağı kapalı olarak kısık ateşte en az 10 dakika olmak üzere sosun içindeki yağ yüzeye çıkana dek pişmeye bıraktım.
  6. Servis edeceğim zaman misket limonu dilimleri, taze kişniş yaprakları ve kırmızı soğan halkaları ekleyerek servis yaptım. Es geçmeyin, tadı tamamlıyor kesinlikle. 

AFGAN USULÜ TAVUK KORMA (KORMA-E-MURGH)

AFGAN USULÜ TAVUK KORMA (KORMA-E-MURGH)

No comments: