Tuesday, March 22, 2016

DANA DİL SÖĞÜŞ


DANA DİL SÖĞÜŞ
Herkese merhaba,

Sakatat tariflerine devam. Dil ile ilgili bir kaç tarif daha paylaşmak var aklımda ancak öncelikle en temel tarifle başlayalım.  Soğuk başlangıç olarak, akşam yemeğinde az ama öz birşeyler arayışınız varsa ideal :)






Malzemeler

1 adet dana dil
Üzerini geçecek kadar su
Tercihe bağlı olarak
1 kuru soğan
1 – 2 defne yaprağı
1 tatlı kaşığı karabiber

Yapılışı
  1. Dana dili paketinden çıkartıp yıkadım. Üzerini geçecek kadar su ekleyip düdüklüme aldım. Siz bu aşamada ekstra tat isterseniz bir baş kuru soğan, defne yaprağı, tuz ve karabiberini ekleyerek de haşlamaya bırakabilirsiniz. Ben etin safi tadını sevdiğim için bu malzemelerle haşlama yapmadım.
  2. Düdüklü tenceremi ocağın en büyük gözüne alıp 1 saatten biraz fazla sürede haşlamaya bıraktım.
  3. Haşlanan dili tencereden çıkartıp dışındaki beyaz deriyi soyup attım. (bkz. Tarifle ilgili notlar)
  4. Dili dilimleyip servis tabağına alıp buzdolabında soğuttuktan sonra servise aldım. Yanına kuru soğan, maydanoz vs. gibi bilimum garnitür ile servis yapabilirsiniz. Ya da kuru kekik ve tane karabiber ile tatlandirabilirsiniz.

DANA DİL SÖĞÜŞ

DANA DİL SÖĞÜŞ



Tarifle ilgili notlar
  • Dil haşlandıkça dışında beyaz bir deri göreceksiniz. Bu deriyi soyup atmamız gerekir. Bıçak değdirip üzerinden keserek atmaya çalışmak et kaybına neden olur ve görüntüyü de bozar; bu yüzden dil eti haşlanıp yumuşatılıp üstteki derisi öyle soyulur. Deriyi tek hamlede soyabilmek için de bu işlemi dil sıcakken yapmak gerekir. Dili soğutmadan bir an önce soymalısınız, aksi takdirde dil soyulmaz oluyor. Deri tek seferde soyulmuyorsa pişirmeye devam edin. Derinin kolayca soyulması dilin piştiğine işarettir. Ve et ne kadar uzun pişerse o kadar lokum gibi olacaktır.
  • Niyetiniz sadece söğüş yapmak ise haşlama suyunu et suyu olarak kullanmak üzere buzluğa atabilirsiniz. Bu su çok lezzetlidir, kesinlikle ziyan etmeyin.

 

No comments: