Monday, March 28, 2016

KARNABAHARLI FENÇELLİ KÖFTE



KARNABAHARLI FENÇELLİ KÖFTE
Herkese merhaba, 

Bugunkü tarif tamamen kendime göre oluşturduğum bir tarif. Bu kombinasyonu çok lezzetli bulmamın dışında bir güzel yanı da azıcık yerel, azıcık Avrupa mutfağı, azıcık egzotik mutfak, azıcık geleneksel olanı yan yana getiren yaratıcılıkta bir kombinasyon olması. Hatta sıkıcı olanı eğlenceli hale getirdim de diyebilirim zira karnabahardan sıkıcı, banel az sebze vardır heralde :) Karnabahar sıkıcı bir sebze olsa da bu tarifte çok güzel bir zemin oluşturdu tat açısından: karnabaharın tada getirdiği denge sayesindedir ki ne köftenin egzotik baharatı, ne fençelin kendine has güçlü aroması; ne de kremanın yoğun tadı birbirini bastırıp öne çıkmamıştı; bilakis hepsi yan yana çok yakışmıştı. 

Yapım olarak da bana son derece pratik geldi; misafir için de yapacak kadar da doyurucu ve özel.

Malzemeler

Köftesi için
300 – 350 gr. köftelik kıyma
2 – 3 dal taze soğan, ince kıyılmış
1 yumurta
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı acı kırmızı toz biber
2 çay kaşığı toz kişniş
1 çay kaşığı toz zencefil
2 – 3 diş sarımsak, dövülmüş
1 çay kaşığı tuz

Garniturü için
1 adet fençel, çok ufak olmamak kaydıyla yemeklik doğranmış
2 adet kuru soğan, yemeklik doğranmış
200 – 250 gr. karnabahar
4 – 5 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı et bulyon (ya da 1 su bardağı beyaz şarap + 1 su bardağı bulyon)
1 yemek kaşığı kuru kekik
25 gr. Taze kekik (tercihe bağlı olarak, yoksa es geçebilirsiniz)
200 ml. Krema
Tercihe bağlı olarak birkaç damla limon suyu
Tuz ve karabiber 

Yapılışı

  1. Öncelikle karnabahar ile başladım: iri çiçeklere ayırıp buharda çok yumuşatmayacak şekilde pişirdim. Haşlamayı da tercih edebilirsiniz. Karnabahar hazır olduktan sonra fırın kabıma aldım.
  2. Köftesi için tüm harç malzemelerini karıştırıp iyice yoğurdum. Ceviz büyüklüğünde toplar yaptım. Tavama tereyağının yarısını alıp ısıttım, köfteleri ekleyip kızarttım. Yüksek ateş yaparsanız daha çabuk sonuç alırsınız ancak tereyağının kahverengileşmesini istemediğim için ben orta ateşte daha yavaş yapıyorum. Köfteleri yağı ile birlikte fırın kabıma aldım.
  3. Yine aynı tavaya tereyağının kalanını alıp ısıttım. Kuru soğan ve fençeli ekleyip tuz ve karabiber ile kavurmaya başladım. Fençelin rengi matlaşmaya başladığında şarabını ekleyip alkolü uçana dek kapağını kapatmadan pişmeye bıraktım. Alkol uçtuktan sonra bulyonu ekleyip kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bıraktım. Şarap kullanmayacaksanız da bulyonu ekleyip bir taşım kaynattıktan sonra kapağını kapatıp pişmeye bırakın; suyunu çekecek ancak tamamen kaybetmemeli. Fençeli iyice yumuşadığında altını kapatıp sıcakken kremasını, limon suyunu ve kekiğini ekleyip tavadaki sebzeyle iyice karıştırdım. Bu karışımı da fırın kabıma alıp diğer malzemeyle nazikçe karıştırdım. Taze kekiği bütün bir demet halinde yemeğin orta yerine gömdüm; taze kekik yoksa bu adımı es geçin.
  4. Önceden 150 derecede ısıtılmış fırınıma verip 10 dakika daha pişmeye bıraktım.

 
KARNABAHARLI FENÇELLİ KÖFTE


KARNABAHARLI FENÇELLİ KÖFTE

No comments: