Friday, March 25, 2016

PEYNİRLİ SOĞANLI KİŞ


PEYNİRLİ SOĞANLI KİŞ
Herkese merhaba,

Aslında elimde birkaç tane çok sevdiğim kiş tarifi olmasına rağmen uzun zamandır kiş yapmadığımı fark ettim. Bu yüzdendir ki blogumdaki ilk kiş tarifi de bu oldu. Bugün vereceğim tarif çaya davet ettiğim bir misafirim için hazırladığım kişin tarifi, kaynak Belçika mutfağı. Ben kendime göre elimdeki malzemelere göre uyguladım. Ve sonunda öyle bir tarif oldu ki hem misafir için, hem de haftasonu geç Pazar kahvaltıları için de uygun olacağını düşünüyorum. Bu tarz soğan ve beyaz peynir karışımlarını her zaman çok lezzetli bulmuşumdur ve bu kombinasyonu da çeşitlendirip zenginleştirmek de mümkün. Böylelikle umarım diğer kiş tariflerini de en kısa sürede uygulayıp paylaşabilirim.


Kiş nedir tanımayanlar için ise ufak bilgilendirme: Fransız mutfağının içinde krema bulunan peynir, et gibi tuzlu ürünlerle hazırlanan tartı. Aslında quiche yazılıyor ancak okunduğu « kiş » olarak yer etmiş Türkçe’de. İtalyanların pizzası gibi Fransızların kişi de dünyanın bir çok yerinde uygulanıyor. Benim paylaştığım hamuru ise temel kiş hamuru tarifi.


Malzemeler (12 dilim)

Hamuru için
300 gr. un
180 gr. oda sıcaklığında tereyağı
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
65 gr. Su (6 – 7 yemek kaşığı)
Tuz
Ekstra: tereyağı ve un

Dolgusu için
200 gr. Beyaz peynir, fazla suyu varsa süzülmüş (bkz. Tarifle ilgili notlar)
4 kuru soğan, yarım ay şeklinde doğranmış
6 dal taze kekik, dallarından ayıklanıp yapraklar incecik kıyılmış
6 yumurta
300 ml. Krema
80 gr. tereyağı
Tuz
Karabiber

Mutfak malzemesi
Kuru bakliyat
Fırın kağıdı
24 cm. tart kalıbı

Yapılışı

  1. Öncelikle hamuru ile başladım: bunun için tüm hamur malzemelerini karıştırıp hamur halini alana dek yoğurdum.
  2. Tart kalıbının tabanını ve kenarlarını tereyağlayıp üzerine çok az un serptim. Hazırladığım hamuru kalıbın tabanına ve kenarlarına eşit şekilde yaydım. Taban kısmına çatalla delikler açtım. Tabanın üzerine pişirme kâğıdını serip üzerine kuru bakliyat serptim. (bkz. Tarifle ilgili notlar) önceden 180 derecede ısıtılmış fırınıma verip 20 dakika boyunca kiş hamurunu önceden pişmeye bıraktım.
  3. Kiş hamuru pişerken tencereme tereyağını alıp ısıttım. Kuru soğanı, kıyılmış kekiği, bir fiske tuz ve karabiber ekleyip soğanlar şeffaflaşana dek kavurdum. Soğanlar şeffaflaşınca altını kapattım.
  4. Yumurtayı derin bir kaseye kırıp krema ile çırptım. Bir fiske tuz ve karabiber ekleyip çırpmaya devam ettim.
  5. Kiş hamuru hazır olunca fırının ısısını 170 dereceye düşürdüm. Hamuru fırından çıkartıp kuru bakliyat tanelerini kaşık ile aldım; altındaki pişirme kağıdını da kaldırdım. Hamurun üzerine kuru soğanı yaydım. Peyniri de elimle demir para büyüklüğünde parçalayarak eşit bir şekilde soğanların üzerine yaydım. Üzerine yumurtalı krema sosunu her tarafına eşit şekilde ulaşacak şekilde gezdirdim.
  6. Fırına verip içi pişip üzeri kızarana dek pişmeye bıraktım. Benim fırınımda bu süre 50 dakikayı buldu. Pişip pişmediğini anlamak için yarım saatten itibaren fırınınızın hızına göre kişin içine bir kürdan batırarak kontrol edebilirsiniz, kürdan temiz çıkarsa kişiniz hazırdır. Servis tabağına almak için tart kalıbından daha geniş bir tabağı kişin üzerine kapatıp ters yüz ettim. Dilerseniz bu tabakta, dilerseniz daha uygun bir servis tabağına da kaydırıp servis yapabilirsiniz.


PEYNİRLİ SOĞANLI KİŞ - ön pisirme ve sonrasi
PEYNİRLİ SOĞANLI KİŞ - soganlarin sotelenmesi

PEYNİRLİ SOĞANLI KİŞ - iç malzemesinin yerlestirilmesi

PEYNİRLİ SOĞANLI KİŞ

PEYNİRLİ SOĞANLI KİŞ

PEYNİRLİ SOĞANLI KİŞ


Tarifle ilgili notlar
  • Kırmızı kuru soğan ve keçi peyniri de kullanabilirsiniz. Benim elimdeki tarifin orjinalinde bunlar vardı ancak bu şekilde uyarladım.
  • Hamuru ön pişirme aşamasında bakliyat kullanmamızdaki neden bakliyatın ağırlığından yararlanıp taban hamurunun kabarmasını ve bir sonraki aşamada malzemeleri koyduğumuzda kırılmasını engellemek. Ben kuru barbunya kullandım, mercimek vs. de kullanabilirsiniz. Alternatif olarak da hamurun üzerine yine fırın kağıdı serip tart kalıbınızın içine geçebilecek uygun ebattaki bir başka tart kalıbını da yerleştirebilirsiniz.
  • Beyaz peynir derken kastettiğim yağlı Ezine peyniri değil, plastik kutularda satılan çok da yağlı olmayan ve her markada bulabileceğiniz beyaz peynir. Yağlı peynir kullanmaktan kaçınmanızı tavsiye ederim.

No comments: