Thursday, March 3, 2016

ELMALI TRİLEÇE


ELMALI TRİLEÇE
Herkese merhaba, 

İç kıymayan, çok az beyaz şekerle yapılmış ama tatlısı tam kıvamında, az unlu güzel bir trileçe tarifi veriyorum. Beyaz şekeri tamamen çıkartmış olamasam da bu ölçülerle nispeten sağlıklı ve güvenilir bir tatlı yaptığımışünüyorum; tatlı yapacaksak da sağlıklı olmalı mümkün mertebe tabii ki :) Ölçülere bakarsanız, ve diğer tariflerle karşılaştırırsanız bu ölçülerdeki şeker miktarı varla yok arası. Yumurtadan çok çekinmeye gerek yok ancak un miktarı da yumurta sayısına paralel olarak çok daha düşş oluyor. Bu ölçülerle fotoğrafta gördüğünüz miktarda trileçe elde ettim; dört kişilik bir aileye tatlıyı çok da bekletmeden yeterli geleceğini düşünüyorum. Normalde trileçenin üzerinde karamel sosu oluyor ama beyaz şekeri minimumda tutmaya çalışırken bir de yanmışından sos yapmak intihar etmek olurdu diye düşünerek  sosumu elma ile yaptım. Böylelikle de tatlıda kullandığım şeker miktarı önemli ölçüde az olmasına rağmen elmanın kendi doğal şekeriyle güzel bir lezzet yakalamış oldum. Keşke şu beyaz şekere de tümden bir çözüm bulunsa :)


Malzemeler

Keki için
2 yumurta, sarısı ve beyazı ayrılmış
2 yemek kaşığı toz şeker
150 gr. un (¾ su bardağı)
1 paket kabartma tozu
1 paket şekerli vanilin
Yarım çay bardağı ılık su
Yarım çay bardağı sıvıyağ (ben fındık yağı kullandım)
Bir kaç damla vanilya aroması (ya da vanilya)
Bir fiske tuz
Fırın kabını yağlamak için tereyağı

Süt şerbeti için
1.5 – 2 su bardağı süt (kekin ıslaklığını kendi zevkinize göre ayarlayın)
200 ml. krema
1 yemek kaşığı toz şeker

Elmalı sosu için
3 – 4 tatlı elma, soyulmuş, çürükleri varsa temizlenip küp küp doğranmış (ben fuji cins kullandım zira bunlar çok tatlı bir elma çeşidi)
Yarım çay bardağı su
Üzeri için: tarçın (tercihe bağlı)

Yapılışı

  1. Fırını 180 dereceye getirip fırın ısınırken keki yapmaya başladım: bunun için derin bir kaseye yumurta sarılarını alıp şeker ile karışım homojen bir hal alıp beyazlaşıncaya dek yüksek hızda çırptım. Sıvıyağını ve ılık suyunu ekleyip kısa bir süre de böyle çırptım. Ununu, kabartma tozunu, şekerli vanilinini ekleyip orta devirde homojen bir hamur halini alana dek çırptım.
  2. Ayrı bir derin kaseye yumurta beyazını alıp üzerine bir fiske tuz ektim. Önce yüksek devirde bir dakika boyunca sonra orta devirde yumurta akı koyulaşana dek çırptım. Burada dikkat etmeniz gereken nokta bu işlemi yaparken beyazların içinde hiç yumurta sarısı bulaşmamış olmalı ve kullandığınız kaptan ya da çırpıcıdan su değmemeli.
  3. Yumurta akıyla elde ettiğim beyaz karışımın yarısını bir spatula ile unlu karışıma ekleyip yavaşça karıştırdım; bu aşamada elektrikli çırpıcıyı kullanmıyoruz. İkinci seferde de kalan beyaz karışımı ekleyip yine aynı şekilde iyice birbirine geçmesini sağladım. Bu şekilde kekimin hamuru hazır olmuş oldu.
  4. Fırın kabımı yağlayıp kek hamurunu içine döktüm. Benim kekim 15 dakika sonra hazır olmuştu. Her fırının pişirme hızı farklılık gösterebileceğinden kekinizin pişip pişmediğini ortasına bir kürdan batırarak anlayabilirsiniz; kürdan kuru çıkarsa pişmiştir. Keki fırından çıkartıp bir kenara aldım.
  5. Kek pişerken bir Teflon tencereye elma parçaları ile suyu aldım. Kapağı kapalı olarak orta ateşte köpükelenene dek pişmeye bıraktım. Köpükleri görünce kapağı açıp suyunu çekene dek pişmeye bıraktım. Bu esnada elmaların yumuşadığını göreceksiniz. Blender yardımı ile ezip elma püresi haline getirdim ve ılımaya bıraktım.
  6. Çelik bir tencereye sütü, kremayı ve şekeri alıp şeker eriyene dek ısıttım. Bu işlem çok uzun sürmüyor. Bu şerbeti kekin üzerine yavaşça gezdirdim. Kekin şerbeti emeceğini göreceksiniz.
  7. Elma püresi ılıyınca sütlü kekin üzerine eşit bir katman olacak şekilde yaydım. Hafif ılıyınca da buzdolabına alıp özdeşleşene dek bir kaç saat dinlendirdim. Dilimleyerek servis yapabilirsiniz; üzerine  tarçın çok yakışıyor.

 
trileçe keki

ELMALI TRİLEÇE


ELMALI TRİLEÇE


ELMALI TRİLEÇE



No comments: