Monday, June 17, 2013

SODALI BÖREK



SODALI BÖREK
Daha önce bir çok çeşit börek tarifi paylaşmıştım. Bu sefer böreğimi sadece soda ile ıslatarak yaptım; ve sonuçtan cidden çok memnun kaldım. 

İç malzemesi olarak beyaz peynir ve maydanozdan vazgeçemiyorum :) bu şekilde yapınca sabah kahvaltıda da domates ve salatalık bir de çay ile çok iyi gidiyor :)

Malzemeler

2 adet yufka
300 – 400 gr. beyaz peynir, çatalla ezilmiş
Yarım demet maydanoz, ince kıyılmış
200 ml. Sade soda
Tereyağı
Üzeri için:
1 adet yumurtanın sarısı
Çörek otu ya da susam

Yapılışı:

  1. Çatalla ezilmiş beyaz peynir ile maydanozu karıştırdım. Sarısını ayırdığım yumurtanın beyazını da iç malzemesine ekledim.
  2. Yufkanın tekini alıp ufak kare borcamıma tek parça halinde yaydım. Yufkanın dışarı taştığını göreceksiniz; bu kısımla daha sonra böreğin üzerini kapatacağız. 
  3. İkinci yufkanın kenarda kalmış sert kısımlarını kopartarak borcamın dibindeki katmanın üzerini kapatacak şekilde yerleştirdim. 4 - 5 kaşık soda ile ıslatarak yine bir kaç parçayı tabana yaydım.
  4. İç malzemesinin yarısını yaydım. Tereyağından bloklar keserek iç malzemesinin üzerine serpiştirdim.
  5. Yufkanın kalan parçasından iç malzemesinin üzerini kapatacak şekilde iki – üç parça kopartıp iç malzemesinin üzerine döşedim. 4 – 5 kaşık soda ile ıslatıp iç malzemesinin kalanını da yerleştirdikten sonra üzerini kalan yufka ile örttüm.
  6. En alta koyduğum yufkanın dışarı sarkmış kısımlarını da bohça olarak kapatıp böreği hazırlamış oldum. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpiştirdim.
  7. Böreği dilimleyerek üzerine kalan sodayı gezdirdim. Bu halde önceden 200 derecede ısıtmış olduğum fırınımda üzeri kızarana dek pişirdim. 

4. adim - iç malzemesini yufkanin uzerine yaydim

7. adim - firina girmeye hazir

SODALI BÖREK

SODALI BÖREK

No comments: