Tuesday, September 17, 2013

AŞOTLU KELEK CACIĞI



AŞOTLU KELEK CACIĞI
Kelekten cacık yapıldığını ne duydum, ne gördüm. Bu hafta sonu pazardan eşim bir kaç tane kelek almış ancak turşu kurma niyetiyle değil. Salatalık gibi keleği olduğu gibi yemeği seviyoruz :) 

Otlu bulgur pilavının yanına (onun tarifi de burada) cacık yapayım diye dolabımıınca bir an bir ışık yandı; cacığı kelekle denemek aklıma geldi. 

İnternete baktığımda böyle bir iki tarif gördüm; daha fazla değil. Ancak benim cacığımın tat olarak çok daha farklı olduğuna adım gibi eminim zira kişniş (aşotu) da kullandım. Daha önceki bir kaç tarifimde belirtmiştim: kişnişin son derece değişik ve hiç birşeye benzetilemeyecek bir aroması var. Ya seversiniz ya da nefret edersiniz; daha arasını görmedim. Bu arada bildiğim kadarıyla Kars’tan itibaren Kafkaslarda maydanoz yerine kullanılıyor. Biz bayılıyoruz. 

Daha önce de türlü türlü otlarla yaptığım alternatif bir cacık tarifi paylaşmıştım; onun da tarifi burada. Bir de bulgurlu arap cacığı var ki onun tarifi de burada

Malzemeler

1 kelek, rendelenmiş
1 ufak salatalık, rendelenmiş
8 -10 sap aşotu (kişniş), doğranmış
1 iri sarımsak, dövülmüş
Süzme yoğurt
Su ve tuz

Yapılışı
  1. Rendelenmiş keleği ve salatalığı bir kaba aldım.
  2. Doğranmış kişnişi, süzme yoğurdu ve dövülmüş sarımsağını kattım. Göz kararı sulandırdıktan sonra tuzunu ekleyip servis tabağına aldım. 

Kelek, salatalık, aşotu (kişniş)

1. adim - Rendelenmiş keleği ve salatalığı bir kaba aldım.

AŞOTLU KELEK CACIĞI

No comments: