Sunday, September 14, 2014

KIYMALI SOYA FİLİZİ MAKARNASI SALATASI



KIYMALI SOYA FİLİZİ MAKARNASI SALATASI
Herkese merhaba,

Bloğumu takip edenler Tay, Kamboçya ve Vietnam gibi Güney Asya ülkelerinin mutfaklarına bayıldığımı ara ara yer verdiğim tariflerimden anlamışlardır. Şu sıralar yine Tay yemekleri burnumda tütüyor. İstanbul’da Güney Asya mutfağına yer veren tek tük restoranlara her zaman gitmek mümkün olmadığı için ara ara kendim yapıyorum evimde sevdiğim yemekleri.
Bugün paylaşacağım tarif de son 5 – 6 senedir ara ara yaptığım Tay usulü bir salata. Tatlandırma şeklim aslında her seferinde elimdeki malzemelere ve o anki ruh halime göre değişiyor ancak mantık aynı: biraz soya filizi makarnası, biraz kıyma, yeşillik ve enfes Tay salata sosu. Bizi her zaman çok güzel doyurdu ve nispeten pratik bir şekilde hazırlanabiliyor (eşim yeşillikleri yıkıyor ben de gerisini hallediyorum gibi :) ) şimdi vereceğim tarifte ilk kez soya sosu ve susam yağı da kullandım; ben şu ana dek hiçbir Tay yemeğinde bu iki malzemeye denk gelmedim aslında ancak yine de yakıştığını ve tattaki bütünlüğü bozmadığını söyleyebilirim. 

 
Malzemeler

7 – 8 kıvırcık yaprağı, gelişigüzel doğranmış
Bir avuç roka yaprağı
2 – 4 adet taze soğan, kalın kalın doğranmış
Taze nane yaprakları
Taze reyhan yaprakları
Taze kişniş
 1 kase soya filizi
200 gr. Soya filizi makarnası (glass noodle)

Kıyma harcı için
300 gr. orta yağlı kıyma
100 gr. Shitake mantarı, sert sap kısımları temizlenmiş ve uzunlamasına doğranmış
2 – 3 diş sarımsak, doğranmış
1 yemek kaşığı susam yağı
1 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı balık sosu
1 soğanın yarısı, uzunlamasına doğranmış

Salata sosu için
1 soğanın yarısı, yarım halka şeklinde doğranmış
1 diş sarımsak
3 kaşık balık sosu
3 misket limonun suyu
1 tatlı kaşığı kahverengi şeker
1 tatlı kaşığı ufalanmış chilli biber 

Yapılışı

  1. Salata sosu ile başladım: havanda sarımsağı ezdim; soğanı ekleyip ezmeye devam ettim. Misket limonun suyunu, ve sos malzemelerinin geri kalanını da ekleyip eze eze karıştırıp bir sos elde ettim.
  2. Kıymalı harcı için tavamı ısıtıp kıymayı ve sarımsağını ekledim. Çok fazla dağılmadan çatalla ara ara ezerek pişmeye bıraktım. Kıymanın mini köfteler boyutunda parçalar halinde kalmasını istiyoruz; o yüzden pişmeye parçalamadan atabilirsiniz. Kıyma yarı pişmiş haldeyken susam yağını, soya ve balık soslarını ekledim. Göz kararı kısa bir süre daha pişirdikten sonra soğanı ekledim. Soğan kısa sürede kendisini bıraktı; mantarını da ekleyip mantarlar yumuşayıncaya dek kısık ateşte pişmeye bıraktım. Mantarlar yumuşak olmalı ancak aşırı pişip diriliğini ve şeklini de kaybetmemeli.
  3. Soya filizi makarnasını paketteki talimatlara göre haşlayıp süzdürdüm.
  4. Salata kasesine roka ve kıvırcık yaprakları ile taze soğanı alıp üzerine yumuşattığım soya filizini yerleştirdim. Onun üzerine de kıyma harcını, soya filizini ve taze ot yapraklarını yerleştirip en son sosunu gezdirdikten sonra servis yaptım.


kiyma harci

salata sosu

KIYMALI SOYA FİLİZİ MAKARNASI SALATASI

No comments: