Wednesday, September 17, 2014

KIRMIZI KÖZ BİBER YAPIMI



KIRMIZI KAPYA BİBER
Yazın güzelliklerinden biri de kırmızı biberler. Yeşil bibere göre çok daha tatlı, çok daha yumuşak ve doygun bir tadı var. Kırmızı biberler okuduğum kadarıyla içersinde bol miktarda C, K ve P vitaminlerini barındırıyor. Sağlığa faydalarını saymakla bitiremiyorlar. Bana ilginç gelen faydalardan bazıları şunlar:

  • Stresi azaltıcı etkisi varmış
  • Metabolizma hızını arttırıp zayıflamada olumlu etkileri oluyorm
  • Kan dolaşımını düzenlemede yardımcıymış
  • Kolestrolü düşürüyorm
  • Vucuttaki mikropları öldürüyormuş

İtiraf etmek gerekirse biber seçiyorum; yeşil biberleri çiğden yiyemiyorum ve yemeğin içinde de çoğunu yemiyorum. Mideme pek iyi gelmiyor. Bu ön yargıdan dolayı da kırmızı biberden de yemedim çok uzun süreler. Aile kahvaltılarımızda büyük miktarlarda biber közlenir; herkes afiyetle yer ve ben ağzıma sürmezdim midemi rahatsız edecek korkusundan. Şeytanın bacağını geçen yaz kırdım ve közlenmiş, kabukları soyulup çekirdekleri ayıklanmış kırmızı köz biberin tadını aldım. O kadar seviyorum ki şimdi bu yaz hemen hemen her gün yedim. 

Biliyorum ki kırmızı biberlerin mevsimi geçmek üzere. Kışlık hazırlık olarak buzluğunuza atmayı planlıyorsanız ya da pratik bir şekilde kırmızı biberinizi nasıl tüketmeye hazırlayacağınızı bilmiyorsanız biberlerimi nasıl hazırladığımı anlatır bu yazıma buyrun :)

 
Közlenecek biber nasıl temizlenir ve hazırlanır

Biberi kolay temizlemenin püf noktası çekirdeklerini/tohumlarını közlemeden önce çıkartmak. Biberleri közleyip sapını ve çekirdeklerini ayıklamaya kalkınca biberler dağılabiliyor. Ben şu adımları izliyorum:
  1. Biberlerı yıkayıp kuruluyorum.
  2. Saplarının olduğu baş kısmını kesip atıyorum.
  3. Biberlerin içlerindeki çekirdeklerin olduğu beyaz parçaları elimle alıyorum. İçinde kalan çekirdekleri elimle ya da biberleri başaşağı sallayarak çıkartıyorum. Bu şekilde biberler közlenmeye hazır hale geliyor. 

  1. Biberlerı yıkayıp kuruluyorum.

önce saplarini sonra çekirdeklerini temizliyorum
Biber közleme işlemi:
  1. Biberleri közlemek için de seyyar elektrikli ızgarama atıp arkalı önlü közlüyorum.
  2. Bu işlemi dilerseniz fırınınızın ızgarasında yapabilirsiniz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilip 180 derecedeki fırında arkalı önlü közleyebilirsiniz.
  3. Ocakta yapacaksanız köz yapmak için ocağın üzerine konulan emaye köz tepsisi ya da tavalarından kullanabilirsiniz. Bunlar emayeden delikli yuvarlak tepsi benzeri araçlardan. Ben bu şekilde yaptığımda tepsimin üzerine aliminyum folyo seriyorum ki delikli kısımlardan akan sıvı ocağı kirletmesin.
  4. Bu tarz közleme aparatıniz yoksa ocakta közleme yapmanın bir diğer yolu da biberleri direkt olarak ya da aliminyum folyoya sarıp ocak ateşinin üzerine bırakmak. Aliminyum folyo ile yapınca yine ocağı batırmamış oluyoruz.
Közledikten sonra:
  1. Biberleri közledikten sonra hafif ılımasını bekliyorum. Ilıyınca ya da soğuyunca kabukları soyup sofraya koyuyorum. Kabukları normalde kolay soyuluyor ancak bir kaba alıp üzerini kapatırsanız daha da kolay soyarsınız.
  2. Buzlukta saklayacaksanız tükeceğiniz miktarlar kadar poşetlere koyup havasını alıp muhafaza edebilirsiniz.
 
soyulmus kirmizi köz biber

No comments: