Wednesday, September 10, 2014

ETLİ SIKMA KÖFTE



ETLİ SIKMA KÖFTE
Bulgurlu köfte denemelerine devam. Bulgurla yapılan köfteleri o kadar çok seviyorum ki evde denediğim köftelerin yanı sıra gittiğim yöresel yemek servis eden restoranlarda da denemeye çalışıyorum. Sıkma köfteyi İstanbul Kadıköy’de Anadolu mutfağının lezzetlerini sunan Çiya Sofrası’nda denedim; siparişi aslında arkadaşım vermişti ancak ben de ucundan tattığım bu lezzete bayıldım. Ve tabii evde denememek olmazdı :) 

Çiya’da yediğimin içinde et olduğunu sanmıyorum ama internette gördüğüm kimi tarifte içinde kıyma vardı. Ben de bu sefer kıyma ile denedim köftemi. Çiya köfteyi nasıl hazırlıyor, sormadım açıkçası ve tahmini bir yöntem kullandım. Sonuçta biz bayıldık :)

 
Malzemeler (2 – 4 kişilik)

Köftesi için
300 gr. Köftelik kıyma (orta yağlı)
1 su bardağı sefer kitel (içli köftelik bulgur)
1 su bardağı ince kısırlık bulgur
1 su bardağı kaynar su
2 yemek kaşığı irmik (silme)
1 küçük boy yumurta
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
Tuz

Sosu için
3 orta boy kuru soğan, yemeklik doğranmış
Zeytinyağı
1 yemek kaşığından biraz az biber salçası
Yarım demet reyhanın yaprakları

Üzeri için: yoğurt, çırpılmış

Yapılışı

  1. Köftesi için: sefer kitel ile kısırlık bulguru derin bir kaba alıp karıştırdım. Üzerine bir bardak kaynar suyu gezdirip hava almayacak şekilde bir kapak kapattım. Bu şekilde 10 – 15 dakika şişmesini bekledim.
  2. Bulgur karışımı şişince kıymayı, irmiği, yumurtayı ve baharatlarını ekleyip malzemeler iyice özdeşleşene dek yoğurdum. 10 – 15 dakikadan az olmamalı bu süre. Hamur macun kıvamını alınca ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp elimle sıkarak şekil vermeye başladım. Daha sonra bunu da ikiye bölerek sıkmaya devam ettim ve bu şekilde hamurdan fotoğraftaki gibi köfteler elde ettim.
  3. Bir tencereye su alıp kaynattım. Köfteleri bu suya atıp haşladım. Köfteleri kaynar suya eklediğinizde fokurdama kesilecek; tekrar fokurdamaya başladığında köfteleriniz hazırdır. Köfteleri bir süzgeçle dikkatlice süzdürüp servis tabağına aldım.
  4. Köfteler kaynarken bir tavaya zeytinyağını aldım; salçayı ve soğanı ekleyip soğan yumuşayıncaya dek kavurdum. Altını kapatıp içine reyhan yapraklarını ekledim.
  5. Servis tabağındaki köftenin üzerine soğanlı sostan gezdirip üzerine de çırpılmış yoğurt gezdirdim.



ETLİ SIKMA KÖFTE

No comments: