Thursday, December 25, 2014

TARTE TATIN (ELMALI FRANSIZ TARTI)

TARTE TATIN
Herkese merhaba!

Şimdi sizlere Fransız mutfağından pek bir basit ama pek bir lezzetli bir elmalı tart tarifi veriyorum. Tarte tatin yazılıyor tart taten okunuyor; öncelikle onu belirterek başlayayım :) En önemli konu da tabii ki lezzeti: Bu tarifi deneyenler bana teşekkür edecek; buna çok eminim :) şu ana dek deneyen herkesin ama herkesin yorumu “muhteşem” oldu nitekim :)


Tarifi ben veriyorum ama aslında eşimin tarifi :-) bizim evde tarte tatini o yapar ve ben de afiyetle yerim :) Fotoğraflardan anlaşılıyordur; kendi mutfağımda yapmadım. Ailecek görüştüğümüz üniversite arkadaşımın mutfağında yaptık bu tartı. Bir araya geldiğimiz bu günde arkadaşımın eşi de bize muhteşem bir lazanya yaptı ki “off” diyorum ve tarifi kendisinden en kısa zamanda alıp sizlerle paylaşıyorum ;)


Çay vaktinde, misafir ağırladığınızda, sıcak çay ve kahveyle muhteşem olan bu muhteşem tartı herkese ama herkese tavsiye ediyorum :)

Malzemeler

4 elma, soyulmadan dörde bölüp çekirdek kısmı temizlenmiş olacak
125 gr. Toz şeker
125 gr. tereyağı

Hamuru için
125 gr. un
80 gr. Pudra şekeri
75 gr. Tuzsuz tereyağı, küp küp doğranmış ve oda sıcaklığında olacak
1 küçük yumurta
Üzeri için: tarçın (tercihe bağlı)

Yapılışı

  1. Hamurunun yapımıyla başladık: unu, şekeri ve tereyağını bir çatal yardımıyla iyice karıştırdık. Yumurtayı da kırıp yine çatalla karıştırmaya devam ettik. Çatalla karıştırmak artık mümkün olmadığında hamuru homojen bir hamur haline sokmak için soğuk ellerle bir dakika boyunca karıştırdık. Bu hamuru top haline getirip streç filme sarıp buzdolabında iki saat dinlenmeye bıraktık. (Tarifle ilgili notlar)
  2. İki saat sonunda, hamuru dolaptan çıkartıp 23 santim çapındaki tava ölçüsünde merdaneyle tavanın üzerini örtecek bir hamur açtık.
  3. Şekeri karamelize ettik: Kulpları da çelik olan 23 santim ebatında tavamızı alıp içinde tereyağı ve şekeri ısıttık; bu esnada kısık ateşte sürekli karıştırdık ki yanmasın (bkz. Tarifle ilgili notlar). Karamelize olmaya başlayınca ortaya çıkan köpüğün altın rengini almaya başladığını göreceksiniz (bkz. foto); bu esnada ateşi iyice kısıp bir dakika daha sürekli karıştırarak ateşte tuttuk. Altını kapatıp ocaktan aldık.
  4. Elma dilimlerini fotoğraftaki gibi elmanın kabuğu tereyağlı kısma gelecek şekilde karamelize şekerli tavaya yerleştirdik. Tekrar ocağa alıp 3 – 5 dakika daha kısık ateşte elmalar hafif yumuşayana dek tuttuk.
  5. Tavanın üzerine açmış olduğumuz hamuru kapattık; hamurun kenar kısımlarının tavanın dışına taşmasını istemiyoruz bu yüzden tahta kaşıkla tavanın içine sokuşturduk.
  6. Tavayı önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında hamur kızarana dek pişmeye bıraktık.
  7. Hamur kızarınca fırından alıp geniş bir tabağı tavanın üzerine kapatıp ters yüz edip servis yaptık. 

1. adim - hamuru çatalla karistiriyoruz

1. adim - hamur hazir

3. adim - sekerle tereyagi köpüklendi

3. adim - karamelimiz hazir

4. adim - elma dilimlerini karamelin üzerine yerlestirdik

5. adim - hamuru elmalarin üzerine kenardan tasmayacak sekilde kapattik

6. adim - hamur kizardi; tabakla ters yüz etmeye hazir

TARTE TATIN

TARTE TATIN

TARTE TATIN - Glühwein ile

Tarifle ilgili notlar
  • Tereyağının erimemesini istediğimiz için mümkün olduğunca hamura elimizi değdirmiyoruz; bu yüzden çataldan yardım alıyoruz.
  • Genellikle şeker karamelize olmaya tavanın dış kısmından başladığı için karıştırma işlemini dıştan içe doğru yapın.

No comments: