Friday, December 19, 2014

OKONOMIYAKI (LAHANALI JAPON MÜCVERİ)


OKONOMIYAKI (LAHANALI JAPON MÜCVERİ)
Herkese merhaba! 

Biliyorsunuz blogumda dünyanın dört bir yanından denenmiş tariflere de yer veriyorum. Şu ana dek Belçika, Tayland, Kamboçya, Fransa, İtalya, Vietnam ve Almanya gibi çeşitli ülkelerden bildiğim, denediğim ve sevdiğim tarifleri paylaştım. Çok çok çok sevdiğim Japon mutfağına henüz yer verememiştim. Mutfağa girdiğim ilk yıllarda evde sıklıkla sushi yapıyordum ancak daha sonra tembelliğe vurup maalesef Sushi restoranlarından sushi istihkakımı doldurmaya başlayarak bir daha pek oralı olmadım. Bulunduğum okulda değişim programlarıyla gelen Japon bir öğrenciye rica ettim; birkaç öğrenciyle birlikte Japon mutfağı temalı bir akşam yemeği organize ettik. Ben de böylelikle halis mulis Japon elinden çıkmış iki yeni tarif paylaşabiliyorum blogumda :) Beni kırmayıp bu akşamı organize eden, mutfağını açıp bu iki yemeğin püf noktalarını paylaşan Miho’ya ve bize mutfakta yardım edip ailesinin Japonya’dan gönderdiği sosu da sofrada bizimle paylaşan Fumina’ya da teşekkür ederim buradan :)

Bu akşamda yaptığımız ve benim paylaşacağım ilk tarif okonomiyaki dedikleri bir Japon yemeği. Yapılışı ve mantığı biraz mücveri andırıyor ve son derece lezzetli. Türk damak zevkine de bilhassa uygun zira sofradaki herkes çiğ balık ve nori’ye ısınamayanlar dahi okonomiyakinin çok güzel bir yemek olduğunda hem fikirdi. 


Okonomiyaki normalde domuz etiyle yapılıyormuş; ancak onun yerine dana eti şeritleri de kullanabileceğimizi söyledi Japon arkadaşlar. Biz etsiz olarak hazırladık; ancak siz isterseniz her bir porsiyon için 3 – 4 şerit dana eti de ekleyebilirsiniz. 

Sushi tarifini de önümüzdeki günlerde paylaşacağı. 

Malzemeler (2 kişilik)
 
200 gr. sert damarları ayıklanmış lahana, ince şeritle halinde kıyılmış
3 dilim kaşar peyniri

Hamuru için
100 gr un
100 ml su
1 yumurta

Sosu için
Barbekü sos (bkz. Tarifle ilgili notlar)
Mayonez

Yapılışı

  1. Tüm hamur malzemelerini homojen hale getirinceye dek geniş ve derin bir kapta karıştırdık.
  2. Bu karışıma kıymış olduğumuz lahanayı ekleyip karıştırdık. 
  3. Yapışmaz bir teflon tavayı az sıvıyağla yağladık, dolu bir kepçe lahanalı hamurdan tavaya resimdeki genişlikteki gibi bir parça bıraktık. Üzerine 1.5 dilim kaşar peynirini koyup üzerine dolu bir kepçe daha lahanalı hamurdan koyduk. Bu şekilde arkalı önlü üzeri kızarana dek pişirdik. 
  4. Barbekü sos ve mayonez ile servis ettik. 


3. adim - okonomiyaki tavada pisirdik


OKONOMIYAKI (LAHANALI JAPON MÜCVERİ)


OKONOMIYAKI (LAHANALI JAPON MÜCVERİ)


Tarifle ilgili notlar

  • Yukarıda da belirtmiş olduğum gibi, okonomiyaki normalde domuz etiyle yapılıyormuş; ancak onun yerine dana eti şeritleri de kullanabileceğimizi söyledi Japon arkadaşlar. Biz etsiz olarak hazırladık; ancak siz isterseniz her bir porsiyon için 3 – 4 şerit dana eti de ekleyebilirsiniz.
  • Barbekü sos yazdım ama okonomiyaki sos dedikleri bir sos getirdiler Japon öğrenciler. Bu sosu worchester sos ve ketçap karıştırarak yapmak da mümkün ancak barbekü sosa da çok çok benzediği için tarifte bu şekilde veriyorum.

No comments: