Monday, December 1, 2014

FIRINDA SOSLU BÜTÜN TAVUK – SEBZE GARNİTÜR İLE


FIRINDA SOSLU BÜTÜN TAVUK – SEBZE GARNİTÜR İLE
Herkese merhaba, 

Yeni yıl için menü önerisi olarak hazırladığım yemeklerden bir tanesinin tarifiyle karşınızdayım şimdi. Malzeme olarak son derece zengin, son derece bol malzemeli olsa da aslında yapım aşaması olarak bir kaç aşamadan oluşan bir yemek. Bu yüzden de yeni yıl sofrası için pratik olduğu kanaatindeyim. Yeni yılda hindi pişirmeyi tercih etmeyecek olanlar için bütün tavukla hazırladım bu tarifi. Bütün tavuk yerine aynı sosla tavuk but ya da ızgaralık piliç kalça etiyle de hazırlayabilirsiniz aynı şekilde tavuğunuzu. 

Yeni yıl sofraları zengin sofralardır unutmayın ve elinizden gelenin en iyisini sunun misafirlerinize :) 

Malzemeler (4 – 6 kişilik)

Tavuk ve marinasyon için
1 adet 1200 – 1300 gr. bütün temizlenmiş tavuk
4 kaşık soya sosu
4 kaşık pekmez
2 tepeleme çay kaşığı toz zencefil
2 tepeleme çay kaşığı toz kişniş
1 çay kaşığı kimyon
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
3 diş sarımsak, dövülmüş

Garnitür için
500 gr. tatlı patates, temizlenmiş ve Haşlanmış
400 gr. Brüksel lahanası, Haşlanmış
200 gr. havuç, Haşlanmış
2 – 3 kaşık kaju fıstığı
150 gr. Haşlanmış kestane
100 gr. tereyağı
50 gr. rendelenmiş sert İzmir tulumu 

Yapılışı
  1. Öncelikle tavuğu marine ederek başladım: bunun için tüm marinasyon malzemelerini karıştırıp bir fırça yardımıyla tavuğa sürdüm. Bu şekilde bir kaç dakika tavuğa masaj yaptım. Kalan sosu da tavuğun boşluğuna, derisinin altına ve üzerine iyice yedirdim. Tavuğun bacaklarının olduğu yan kısımdan birinin üzerine bir delik açıp tavuğun bacaklarını bu delikten geçirdim. Üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında en az 2 saat dinlenmeye bıraktım.
  2. Tavuk marine olduktan sonra fırınımın 175 dereceye getirip önceden ısıttım. Soslu tavuğu fırın poşetine yerleştirip ağzını sıkıca kapadım; üzerine bir kaç delik açtım. Bu şekilde fırın kabına yerleştirdim. Fırın kabini fırının orta yerine yerleştirip bu şekilde 45 dakika pişmeye bıraktım. Bu süre sonunda fırın kabini fırının tabanına yerleştirip bir 45 dakika daha böyle pişirdim. Fırınınızın hızına göre tavuğu takip etmenizde ve süreyi kendiniz ayarlamanızda fayda var.
  3. Tavuk pisince poşetten çıkartmadan önce ılımaya bıraktım. Bu esnada wok tavamı ısıtıp kaju fıstığını kavurup kenara aldım. Tavaya tekrar tereyağını alıp erittim. Haşlanmış sebzeleri ekleyip yüksek ateşte bir iki dakika kavurduktan sonra haşlanmış kestaneyi ve kaju fıstığını ekleyip altını kapattım.
  4. Tavuğu fırın poşetinden servis tabağına çıkarttım. Sebzeleri yanına yerleştirip üzerine tavuk suyunu gezdirdim. Sebzelerin üzerine rendelenmiş İzmir tulumu gezdirip servis yaptım. 

1. adim - tavugun soslanmasi

1. adim - tavugun bacaklarinin yerlestirilmesi

FIRINDA SOSLU BÜTÜN TAVUK – SEBZE GARNİTÜR İLE



Tarifle ilgili notlar
  • Tavuğunuzun pişme süresini ayarlarken fırınınızın özelliklerini ve bilhassa da pişirme hızını göz önünde tutun. Yüksek ısıda hızlı pişirmeye çalışmaktansa düşük ısıda yavaş pişirmek yeğdir. Tavuğun derisini de sıyırmadığımız için pişme esnasında rengi koyulaşabilir; bu kısımları tüketmediğimiz için endişeye mahal yok.  

No comments: