Monday, December 29, 2014

BULGURLU PANCAR OTU YEMEĞİ



BULGURLU PANCAR OTU YEMEĞİ

Anadolu’nun dört bir yanında aslında pek de önemsendiğini düşünmediğim bir kültür var: ot yemekleri. Ben de İstanbul’da şehrin göbeğinde doğup büyümüş biri olarak doğa ile pek alakalı olmadan büyüdüğüm için açıkçası bildiğim şeyler ıspanak ve semizotundan öteye gitmiyordu. Halbuki Anadolu’da her yörenin kendisine göre coğrafya ve ikliminde yetişen çeşit çeşit ottan güzel öğünler çıkartılır. Buraya kadar tamam. Çünkü genelde çıkartılan yemeklerdeki mantık basit: kavrulan kuru soğanlar otla buluşturulur; üzerine ya yumurta kırılarak ya da pirinç ya da bulgur eklenere yemek tamamlanır. Çeşidi yaratan otun kendisi. Arapsaçı, gelincik, ebegümeci, kazaayağı, labada, cibes, ısırganotu, pancar otu, turp otu, şevketibostan, sirken otu benim tadıp da blogumda yer verdiğim otlardan bazıları. Biliyorum ki henüz tanışmamış olduğum bir dolu ot daha var. Pancar otunu sıcak ot olarak tatmışlığım vardı. Ancak sindirime çok iyi gelen bu otun yemeğini hiç yapmamıştım. Benimle birlikte ot kültürünü keşfeden eşim pazardan aldığı pancarın otlarını temizlettirmemiş; biz de böylece bir öğün olarak tüketme şansını bulduk. İçine nane çok yakıştı; bu değişiklik de benden olsun bu basit tarife :) Sanırım 2014’ün son tarifi bu olacak; şimdiden herkese mutlu yıllar! 
 
Malzemeler (2 kişilik)

3 – 4 kırmızı pancarın sapı ve yaprakları, yıkanmış
3 – 4 yemek kaşığı pilavlık bulgur
1 iri soğan, yemeklik doğranmış
1 domates, kabukları soyulup yemeklik doğranmış
1 sarımsak, doğranmış
4 – 5 dal taze dereotu, kıyılmış
1 fiske kuru nane
Kırmızı toz biber
Karabiber
Tuz
2 – 3 kaşık zeytinyağı
1 – 2 kaşık tereyağı

Yapılışı

  1. Pancarı yıkadıktan sonra sapları ile yapraklarını ayırdım. Saplarını küçük küçük doğradım.
  2. Tencereye yağı alıp yemeklik doğramış olduğum soğan, sarımsak ile pancar saplarını ekledim; kısık ateşte tüm malzemeler iyice yumuşayana dek kavurdum.
  3. Pancar otunun yapraklarını ince ince yemeklik doğradım. Tencereye ekleyip yüksek ateşte kavurmaya devam ettim. Pancar biraz indikten sonra yemeklik doğramış olduğum domates ile bulguru ekleyip altını kısıp pişmeye bıraktım. Pancar otu, bulgur ve domates piştikten sonra tuzunu ve baharatını ekleyip bir kaç dakika da böyle pişirip altını kapattım. Servise hazırdır. 

PANCAR OTU

BULGURLU PANCAR OTU YEMEĞİ

BULGURLU PANCAR OTU YEMEĞİ

BULGURLU PANCAR OTU YEMEĞİ

No comments: