Monday, February 9, 2015

PIRASALI ETLİ TAGLIATELLE


PIRASALI ETLİ TAGLIATELLE
Herkese merhaba, 

Makarna benim çok ama çok sevdiğim bir yiyecek; bloğumdaki tariflerden de anlayabileceğiniz üzere çeşit çeşit şekillerde makarna hazırlamayı pek seviyorum. Bugün paylaşacağım tarif Felemenkçe bir kaynaktan edindiğim bir tarifin kendime göre uygulanmış hali. Benim elimdeki tarifte dana döş yerine bir çeşit yağlı domuz pastırması geçiyordu; aynı şekilde peynir de bir çeşit İtalyan keçi peyniri olan pecorino idi. Tarifin orjinalini uygulasaydım tattaki fark nasıl olurdu bilemeyeceğim ancak bu haliyle biz cidden bayıldık. Pırasa ile makarnayı buluşturmak hiç aklıma gelmezdi açıkçası ancak son derece zengin bir tat ortaya çıktı; tabii ki sadece pırasa ile değil diğer tüm malzemelerin dengeli uyumuyla :)

Kış günlerinde bilhassa bol enerji verecek güzel bir tarif olduğunu düşünüyorum; eş dost ile toplanıp bazen makarna şarap yapıldığında da düşünebileceğiniz bir tarif. 

Malzemeler (2 – 4 kişilik)

250 gr. Tagliatelle (bkz. Tarifle ilgili notlar)
2 – 3 adet orta kalınlıkta pırasa
1 parça yağlı dana döş, ince şeritler halinde doğranmış
1 adet tavuk bulyon
2 yumurtanın sarısı
1 yumurta
1 adet iri kuru soğan, yemeklik doğranmış
1 diş sarımsak
2 – 3 yemek kaşığı tereyağı
4 dal taze kekik (yoksa 2 tatlı kaşığı kekik kurusu)
1 su bardağı sıcak su
100 – 150 gr. Keçi peyniri (bkz. Tarifle ilgili notlar)
Karabiber

Yapılışı

  1. Öncelikle pırasayı hazırlamakla başladım; bunun için pırasaların koyu yeşil saplarını atıp pırasaları boylamasına ortadan ikiye böldüm. Tuzlu suya atıp kumundan iyice arındırdıktan sonra kuru soğandaki gibi yemeklik doğradım.
  2. Tencereye yağı alıp erittim; bu yağda et şeritlerini hafifçe altın rengini alana dek yüksek ateşte kavurdum.
  3. Ateşin altını kısıp dövülmüş sarımsakla yemeklik doğranmış kuru soğanı ekleyip bir – iki dakika bunları soteledim. Pırasayı da ekleyip beş dakika kadar da bu şekilde sotelemeye devam ettim.
  4. Sıcak suyunu ve kekiğini ekleyip kapağı kapalı olarak pırasa yumuşayıncaya dek pişmeye bıraktım.
  5. Bu esnada makarnayı haşlamaya da başladım: paketteki talimatları uyguladım ancak pırasalı iç harcı içinde de pişmeye devam edeceğinden makarna fazla yumuşamasın diye pişirme süresinden 1 dakika kısa tuttum.
  6. 2 yumurtanın sarısı ile bir adet yumurtayı bir kaseye alıp çırptım. Bu karışımın içine keçi peynirini rendeledim.
  7. Makarna haşlanınca makarnayı pırasalı harca ekledim. Üzerine de yumurtalı harcı gezdirip bol karabiber ekleyip iyice karıştırdım. (bkz. Tarifle ilgili notlar)

pirasali etli harç

PIRASALI ETLİ TAGLIATELLE

Tarifle ilgili notlar

  • Tagliatelle yerine fettucine de kullanabilirsiniz.
  • Peynir konusunda serbestsiniz: beyaz peynir olabilir, İzmir tulumu olabilir, eski kaşar olabilir ve hatta elinizde varsa Parmesan peyniri de kullanabilirsiniz.
  • Peynir ve diğer malzemeler tuzlu olduğu için ekstradan tuz eklemedim.

No comments: