Thursday, June 7, 2012

GÜL REÇELİ



Pazarda gördüm ve denemeye karar verdim. Bir müddet reçel mi yapsam gül suyu mu yapsam diye tereddüt ettikten sonra reçel yapmakta karar kıldım. Gül hem hazırlık aşamasında hem de pişerken muhteşem kokusuyla doldurdu evi; reçelim ise enfes oldu!


pazardan aldigim güller; göruntudeki muhtesemlige bakin!


Malzemeler:
200 – 250 gram gül; çiçeklerin arkalarındaki taç yapraklarını çıkartın. Sararmış ve sert yapraklarını ayıklayın. Iki üç kere su değiştirerek gülleri yıkayın ve suyunu süzdürün.
5 su bardağı toz şeker
5 – 6 adet karanfil
1 çubuk tarçın
2 bardak su
Yarım limonun suyu

Yapılışı:
  1. Derin ve geniş bir tencereye bir sıra gül bir sıra şeker olmak üzere gülü ve şekeri alın. Bir gece kapağı kapalı olarak bekletin.
  2. Sabaha kadar şeker biraz eriyecek; gül yaprakları da suyunu bırakmış olacak. Bu halde tencereyi ocağa alın ve tarçını, karanfili ve limon suyunu da ekleyerek kaynatın. Kaynadıktan sonra kısık ateşe alıp en az 20 dakika olmak üzere dilediğiniz kıvama gelene dek pişirmeye devam edin.
  3. Sıcakken kavanozlara doldurun. Uzun süre bozulmadan saklamak için ufak kavanozlarda konserve yöntemi kullanarak muhafaza etmenizi öneririm.
  4. Konserveleyerek saklamak için: Konserve işlemi için: bir tencerede suyu kaynattım. Reçeli saklayacağım kavanozu ve yeni kapağını bu suya atıp spatula yardımıyla elimi yakmadan çıkarttım. Bu arada içine dolan suyun boşalması için kavanozu biraz bayrak sallar gibi salladım. Bir bez yardımıyla sıcak olan kavanozu tutup içine reçeli kepçe kepçe koydum. Kaynar su tenceresindeki kapağı alıp kurulayıp hemen reçelin üstüne kapattım ve sıkıca ağzını kapattım. Başaşağı gelecek şekilde ters çevirerek bir tepsiye yerleştirdim ve üzerini bir havluyla kapattım. Konservenizin olup olmadığını bir kaç saat sonra kapağının aldığı şekilden anlayabilirsiniz: konserve tuttuysa kapak içeri doğru biraz çukurlaşıyor.

2. adim
3. adim


2 comments:

isis said...

ayir bana bi mini kavanoz :P

Hér Kitchén said...

ayirmazsam ayip olur artik :p