Thursday, June 7, 2012

TOPİK

TOPİK
Topik bir Ermeni mezesi. Perhiz dönemlerinde tüketirlermiş. Benim de ismini sık duyduğum bu mezeyle nihayet tanışmam Cibalikapı Balıısı’nda oldu. Daha sonra Cihangir’deki Ermeni restoranı Jash’te de deneyip karşılaştırma imkanı buldum. 

Benim çok sevdiğim bir meze oldu topik; eşimin çok sevdiğini söyleyemeyeceğim. 

Malzemeleri basit gibi görünse de yapımı vakit istiyor. Tarifi Cibalikapı Balıkçısı’ndan isimli yemek kitabımdan ölçüsüyle yaptım (kitabı edinmek isterseniz: http://www.dr.com.tr/Kitap/Cibalikapi-Balikcisindan/Behzat-Sahin/Hobi/Yemek-ve-Tatli/Yemek-Kitaplari/urunno=0000000386890). Bir tek şeker oranını belirtilenin yarısı oranında yaptım çünkü burada yediğimiz topiğin içi (özellikle Jash ile karşılaştırıldığında) gerçekten tatlı tarafında! 

Ben ilk denemem olduğu halde lezzet açısından gayet başarılı buldum. Bu arada kitapta belirtmiyordu kaç adet çıkacağı ama bu ölçülerle resimdeki büyüklükte 6 – 7 adet topik çıkıyor. Her bir topiği daha sonra teker teker streç filmlere sarıp buzluğa attım.

Malzemeler (6 – 7 adet resimdeki büyüklükteki topik için)
400 gr. Nohut, bir gece önceden ıslatılmış
1 orta boy patates, yıkanmış
3 adet büyük kuru soğan, piyazlık doğranmış
1 bardak tahin
Toz şeker, 1 çay kaşığı
Tuz, 2 çay kaşığı
Yarım kahve fincanı zeytinyağı
Yarım kahve fincanı dolmalık fıstık
Yarım kahve fincanı kuşüzümü
Tarçın, 2 çay kaşığı
Yenibahar, 2 çay kaşığı
Kimyon, 2 çay kaşığı

Yapılışı:
  1. Nohutları düdüklüde yumuşayıncaya dek 20 dakika haşladım. Daha sonra soğuk sudan tutup nohutların kabuklarını soydum (Azıcık bastırınca kendiliğınden soyuluyor zaten)
  2. Patatesleri soymadan bir tencereye alıp haşladım; haşlandıktan sonra kabuklarını soydum.
  3. Topiğin içi için: soğanları, 1 çay kaşığı tuzu ve şekeri yayvan bir tencerede karamelize olana dek kısık ateşte çevirdim (sürekli karıştırmanız gerekiyor yanmaması için). Soğanların rengi dönünce dolmalık fıstığı ve kuşüzümünü ekleyip 10 dakika daha kavurdum. Ocaktan alıp soğumaya bıraktım. Bu karışım soğuduktan sonra tahinin yarısını, 1 çay kaşığı tarçını, yenibahar ve kimyonu ekleyip iyice karıştırın.
  4. Topiğin dışı için: haşlanmış nohutları mutfak robotundan geçirip un haline getirdim. Haşlanmış patatesleri de aynı işlemden geçirdim. Bu ikisini derin bir kaba alıp üzerine tahinin kalan yarısını, tarçının ve tuzun kalan yarısını ekleyip hamur kıvamını alana dek iyice yoğurdum.
  5. Topik şeklinin verilmesi için: Avcumu dolduracak ölçüde dışının hamurundan alıp elimde yuvarladım. Daha sonra streç folyonun üzerine koyup elimle bastırıp hamuru açtım (eşit kalınlıkta olursa iç malzemesi hamuru delmiyor). Içine aldığı kadar soğanlı karışımdan koyup kapatın ve top haline getirin. (Fotoğraflara bakın)
  6. Servis ederken üzerine tarçın ekip limon dilimleri ile servis edin.


1. adim - nohutlari hasladim
1. adim - nohutlarn kabuklarini soydum

3. adim - içinin hazirlanmasi

3. adim - içinin hazirlanmasi

3. adim - içinin hazirlanmasi


3. adim - içinin hazirlanmasi

4. adim - topigin dis hamuru

5. adim
5. adim


Topik - streç filme sarip buzluga attim
TOPİK




No comments: