Saturday, June 30, 2012

SICAK OT

SICAK OT
Yine Cunda keşiflerinden; deniz fasülyesi ile yapılanından yemiştik. İstanbul’da da bir kaç yerde yedik ama genelde turp otundan ve ya hardal otundan yapılıyor. Bir yerde domates ve tereyağı ile yapılanını; başka bir yerde de içinde aromatik mi aromatik rezenenin bile bulunduğ karışık otlardan yapılmışını yedik; o da fena değildi. 

Sıcak ot bence sadece ot ve sarımsaklı yoğurtla olmalı; Cunda’da yediğim gibi yani. Deniz fasülyesini henüz buradaki pazarlarda görmediğim için ben de kendi sıcak otumu deniz börülcesi ile yaptım ve çok güzel oldu. 


Malzemeler
1 büyük bağ deniz börülcesi (markettekiler çok küçük oluyor; onlardan iki tane)
Su
3 – 4 kaşık süzme yoğurt
1 küçük diş sarımsak
2 kaşık sızma zeytinyağı
1 kaşık tereyağı
Pul biber

Yapılışı
  1. Deniz börülcesini yıkayıp çamuru varsa temizleyin.
  2. Bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar suda haşlayın (Suya kesinlikle tuz koymuyoruz; çünkü deniz börülcesi kendinden oldukça tuzlu bir bitki!. Haşlanan deniz börülcesinin köklerinden bir elinizle tutup diğer elinizle köklerden itibaren kendinize doğru çekin. Böylece deniz börülcesinin kılçıklarının hepsini teker teker temizleyin.
  3. Sarımsaklı yoğurdu hazırlayın (biraz tuzla tatlandırabilirsiniz ancak deniz börülcesinin kendiliğinden tuzlu yapısını göz önünde tutun)
  4. Bir tavaya zeytinyağı alıp ısıtın. Deniz börülcesini alıp bir iki kere çevirin ve servis yapacağınız tabağa alın. Üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdirin.
  5. Tereyağını tavaya alıp kızdırın, pul biberi bir iki çevirin. Sarımsaklı yoğurdun üzerine gezdirip servis yapın. 

SICAK OT

No comments: