Friday, June 15, 2012

ŞARAP SOSUNDA AKİVADES

ŞARAP SOSUNDA AKİVADES
Șarap sosunda akivadesi (ya da akuvadesi) ilk kez geçen sene Cunda adasında yemiştim ve bu lezzete eşimle bayılmıştık! (Geçen seneki bu tatilde çektiğim bir kaç adet Cunda yemeğinin fotoğrafları için burayı tıklayın, en alttaki foto ise akuvades fotosu)

Geçen Cumartesi evimdeki rakı – balık merasiminde akuvadesi de hem denemek hem de hiç tatmamış olan dostlarıma tattırmak istedim – ee, bu kadar çok gönüllü denek bulunca kaçırır mıyım tabi :)

Tarifi Cibalikapı Balıısı’ndan isimli yemek kitabını baz alarak hazırladım; ölçülere uyduğumu söyleyemeyeceğim.


Akuvades nasıl temizlenir?


Eveet, ayıla bayıla yediğimiz akuvadesi nihayet enfes hale getirebildim! Hem de bu sefer tazesi ile hazırladım! Bir öncekine göre taze soğan eklemedim; bilinçli olarak değil :)

Ve gelelim akivades nasıl temizlenir konusuna; 

Daha önceki hezeyanımı aşağıda üzeri çizilmiş olarak bulabilirsiniz :)
Akivadesi temizlemek için meğerse sadece kabuklarındaki kumu bir kaç kere sünger ile temizlemek kafi imiş, ben de öyle yaptım. Daha sonra pişme aşamasına geçtim; akivadesin kabuklarının kendiliğinden açıldığını görmek güzeldi :) Tadında da hiç bi kaybolma olmadan servis yapmak daha da güzeldi :)

Cunda’da yediğimin tadına yaraşır bir lezzet yakaladığımı malesef söyleyemem; ama sanırım bunda iki etken rol oynadı:
  • marketten aldığım dondurulmuş akuvades kullandım. Biliyorum ki tazesi ile dondurulmuşu aynı tadı yakalayamaz (ancak Cunda’da önümüze konulan akuvades tazesinden mi yapılmıştı, onu hatırlamıyorum işte);
  • ama asıl sorun sanırım benim midyegillerden olan akuvadesi kumunu akıtmak amacıyla deli gibi temizlemem oldu :) önce kabuklarını bulaşık süngerinin sert kısmıyla ovaladım; sonra da tam tamına 10 kere suyunu değiştirip bir kez de kaynattığım akuvadesin pek tadı kalmamıştı malesef. Yemek kitabında verilen tarifte kabuklarını ovun ve üç – dört kez suyunu değiştirerek kumunu akıtın diyordu. Marketteki balık reyonundaki görevli bir taşım haşlamanın yeterli olacağını söyledi. Internetteki tek tük yorumlardan da akuvadesi tuzlu suda (mümkünse deniz suyu) kumunu bırakana dek kaynatmanın gerektiğini anladım. Bir dahaki sefere akuvades yapacak olursam kesinlikle ya sadece kaynatacağım ya da üç – dört kere suyunu temizlemekle yetineceğim. Büyük ihtimalle kaynatma yolunu seçerim çünkü bazılarının kabukları haşlanınca açılıp kumunu akıtıyor ancak.

Malzemeler:

Bir paket dondurulmuş akuvades, temizlenmiş (yukarıdaki yorumlarımı lütfen göz önünde bulundurun) sanırım 200 – 300 gram idi   
Yarım kilo taze akivades
2 kahve fincanı beyaz şarap
Yarım limonun suyu
2 diş sarımsak, ince doğranmış
3 dal yeşil soğan, ince kıyılmış
Maydanoz, bir avuç, ince kıyılmış
Tereyağı, göz kararı ekledim
1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı

Yapılışı:
  1. Bir tavada tereyağını ve zeytinyağını ısıttım.
  2. Midyeleri ekleyip bir iki kere çevirdim.
  3. Sarımsağı, limon suyunu ve şarabı karıştırıp midyenin üzerine gezdirdim.
  4. Kısık ateşte bir taşım kaynattım; daha sonra yeşilliğini ekledim. Tahta kaşıkla bir iki kez karıştırıp ocağın altını kapattım.
  5. Meze tabağına alıp sıcak olarak servis yaptım.
 
Taze Akivades


akivades



ŞARAP SOSUNDA AKİVADES


ŞARAP SOSUNDA AKİVADES

No comments: