Tuesday, June 12, 2012

KÖZDE PATLICAN SALATASI

KÖZDE PATLICAN SALATASI
Patlıcan salatası normalde malzeme açısından pek alengirli olmasa da kimle konuşsam lokantalardaki gibi kararmamış bir közde patlıcan salatasını evde bir türlü tutturamadığından yakınırdı. Bundan yakınan kişilere aslında ben de dahilim. Şimdi restoranlarda o türden bir kıvamı ve rengi nasıl tutturuyorlar bilemiyorum; ama aşağıda anlatacağım yöntemle yapınca şu ana dek yaptığım en açık renkli patlıcanı yapmış oldum ve herkes çok beğendi; patlıcanın közde piştiği çok belliydi. 





Malzemeler (2 meze tabağı dolu dolu meze çıkıyor)
2 büyük bostan patlıcanı
Yarım limonun suyu
2 kaşık elma sirkesi
2 küçük diş sarımsak, ezilmiş
3 kaşık sızma zeytinyağı
Tuz

Yapılışı:
  1. Patlıcanları ayrı ayrı aliminyum folyoya sardım.
  2. Ocakta köz yapabilmek için delikli sinim var, onu ocağa yerleştirdim (siz dilerseniz direk olarak ocağın üzerinde közleyebilirsiniz). Üzerine de sardığım patlıcanları yerleştirip ağır ateşte patlıcanları ara ara çevirerek közledim (süre tutmadım; bıçak batırıp yumuşadıklarına kanaat getirdikten sonra ocağı kapattım)
  3. Patlıcanları ılımaya bıraktım. Ilıyan patlıcanların kabuklarını soyup, büyük çekirdeklerini mümkün oldugunca temizleyip derin bir kaba aldım. Kabın içinde gelişigüzel doğradım.
  4. Limon, sirke, bir kaşık sızma zeytinyağını  ve tuzunu ekleyip üzerini kapatıp servis edeceğim saatten bir saat – yarım saat öncesine kadar buzdolabına aldım. 
  5. Servisten yarım saat, bir saat önce de buzdolabından çıkartıp sarımsağını ve kalan sızma zeytinyağını ekledim; oda sıcaklığına getirip servis yaptım. 

2. adim
3. adim

4. adim

KÖZDE PATLICAN SALATASI

No comments: