Saturday, June 16, 2012

EGE OTLARI TABAĞI

EGE OTLARI TABAĞI
Bu sene ot mevsiminde bir denemede bulundum ve otlardan buzluğa istif yaptım. Görüyorum ki bu deneme başarılı olmuş ve yemek olarak olsun, böreğin iç malzemesi için olsun bu otları buzluktan çıkartıp kullanabiliyorum (Otları nasıl istiflediğimin detaylarını gelecek yazılarımdan birinde anlatacağım).

Istanbul’daki balık restoranlarından menüsünde fark yaratmak isteyenler ege otlarını da soğuk meze olarak müşterilerine sunuyorlar. Bazıları otları sadece haşlayıp hiç bir sosa bulamadan sofraya getiriyor; bazıları da limon – sızma zeytinyağı kombosu ile gönülleri fethediyor.
Ben de evdeki rakı – balık gecemizde ege otları tabağı yapmak istediğimden buzluğumdaki bazı otları sofraya koydum. Rengi, görüntüsü ve tadından hiç bir şey kaybetmeyen otlar sofrada büyük sükse yaptı

Teker teker otların tadı ve kullanılabilirliği ile yorum yapmak istiyorum; ege tarafında bilinse de otlarla yeni yeni tanışanlar için belki yol gösterici olur:

Sirken: ıspanakgiller familyasından. O yüzden ıspanağın girdiği herşeye girebilir (böreği, pirinçli yemeği, yumurtalı olarak).
Radika: Salatası ve çorbası yapılıyor diye biliyorum. Ancak tadı bir hayli acı. Çorbasını denemedim ama salata olarak acısından arındıran bir yöntem keşfedene dek bir daha yapmayı düşünmüyorum.
Ebegümeci: kavurması, böreği, pirinçli yemeği, salatası...çok lezzetli kesinlikle. Daha önce paylastigim ebegümeci ve kazayagi ile otlu peynirli enfes börek tarifi için burayi; kiymali ispanakli ebegümeci tarifi için ise burayi tiklayabilirsiniz)

Ben otları buzluğumdan çıkartıp oda sıcaklığında çözdürdüm ve sofraya koymadan evvel limon, sızma zeytinyağı ve tuzdan oluşan Anadolu usulü salata sosu ile harmanladım.

EGE OTLARI TABAĞI

No comments: