Tuesday, January 7, 2014

BALIK ÇORBASI



BALIK ÇORBASI
Balık çorbam öyle muhteşem oldu ki içmelere doyamadım :) Malzeme listesine bakarsanız neden bu kadar muhteşem olduğunu anlayacaksınız :) 

Bu çorba da 2014 yeni yıl menümüzde yer aldı. Aslında aklımda çorba yapmak yoktu ancak fener balığı alınca kafasını da değerlendirmek istedim. Fener balığından ise bearnaise sosulu kuşkonmaz yatağında fener balığı yaptım. 

Enfes oldu gerçekten!!!

Malzemeler
Fener balığının kafası (bkz. Tarifle ilgili notlar)
Su
2 kaşık krema
Tuz
1 kaşık tepeleme un
2 kaşık tereyağı

Sebze bulyonu için
1 kilo pırasanın yeşil yaprakları (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 irice havuç
2 ufak kuru soğan
2 – 3 dal taze kişniş
1 dal biberiye
1 avuç maydanoz
1 dal dereotu
3 adet defne yaprağı
1 fiske tane karabiber
Su 

Yapılışı

  1. Sebze bulyonundaki tüm malzemeleri tencereye alıp üzerini 3 parmak geçecek kadar su ile kaynamaya aldım; kaynamaya başladıktan sonra 20 dakika daha kaynattım ve altını kapattım.
  2. Başka bir tencereye balığın başını alıp üzerini geçecek kadar su ekledim ve kaynamaya aldım. Bu arada balığın rengi beyaz olduğunda (ki bir 5 – 10 dk içersinde oluyor bu) balığı dışarı alıp ılıttıktan sonra etlerini ayıkladım. Bu arada balık suyunu 15 dakika kadar daha kaynatarak bir miktar azalttım.
  3. Sebze bulyonu tanelerinden süzdürüp suyunu kaynayan balık suyuna ekledim ve bir taşım da böyle kaynatmaya devam ettim.
  4. Bu arada sebze bulyonu kaynattığım boşalan tencereye 2 kaşık tereyağını aldım; eritip ununu ekledim. Kokusu çıkana ve azıcık topaklanana dek kısık ateşte kavurdum. Sebze bulyonu eklemiş olduğum balık suyundan az bir miktarı un-tereyağı karışımına yavaşça ekledim  ve bir yandan da tel çırpıcı ile hızlıca karıştırdım. Karıştırdıkça pürüzsüz ama katı bir hal aldığını göreceksiniz; azar azar balık suyundan ekleyip bir yandan da karıştırarak çorbanın kıvamını arttıracağız.
  5. En son didiklemiş olduğum balık etini ekleyip bir taşım daha kaynattım.
  6. Altını kapattıp kremasını azar azar ekleyip hızlıca karıştırarak yedirmek gerekiyor. Kremayı birden koyarsanız kesilir; benimki gibi :p


1. adim - sebze bulyon

fener baliginin kafasi

3. adim - baligin kafasini kaynamaya aldim

2. adim - balik suyunu bir miktar daha kaynattim

2. adim - balik kafasinin etlerini ayiklayip kenara aldim

BALIK ÇORBASI

BALIK ÇORBASI

Tarifle ilgili notlar

  • Benim elimde bu balık olduğu için bununla yaptım. Balık çorbası benim bildiğim beyaz etli balıkla yapılır; yani palamut ya da ton balığı gibi koyu etli balıklardan çorba yapılmaz. Çorba yapılırken balığın kafası muhakkak haşlamaya alınır ki balığın en lezzetli kısmının kafası olduğu söylenir.


No comments: