Tuesday, January 28, 2014

KUZU İNCİKLİ PİRİNÇ ŞEHRİYESİ ÇORBASI (NOODLE SOUP)


KUZU İNCİKLİ PİRİNÇ ŞEHRİYESİ ÇORBASI 
Asya yemeklerine bayılıyorum! Asya seyahatlerimizde gördüğümüz kadarıyla en popüler olanlar en fast food formatında olanlar ve bunlar genelde şehriye/makarna ile yapılan çorba ve sulu yemek ayarındaki yemekler. Tayland’da sokakta adım başı bir tezgah görebilirsiniz ve hepsinde bu çorbalardan bulabilirsiniz. İlk gittiğimizde hiç oralı olmamıştık ancak daha sonra cesaret edip bu çorbalardan sokağın orta yerinde yedik. Şu ana dek yediklerimin en güzeli ve en ucuzuydu :) yanlış hatırlamıyorsam koca bir kaseye 3 lira ödemiştik :) 

Şimdi vereceğim tarif de cidden Tayland’da yediğim lezzette oldu. Oradaki gibi dana eti kullanarak yapmadım, kuzu incik ile yaptım ama lezzet olarak aynısını yakaladım. Kendi bulyonumu kendim yaparak bu kadar özgün bir tat yakalamayı başardığım için gerçekten çok memnunum; mutluyum gururluyum. Tarifi Flaman yemek kitabımdan uyarladım (daha da zenginleştirerek, ki bu malzemeleri de tercihe bağlı olarak belirttim)

Yapımı da son derece kolay; malzemeler de bulabileceğiniz cinsten. Panik olmasın :)

Malzemeler (4 kişilik)

4 – 5 parça haşlamalık kuzu incik
2 – 3 adet ufak ya da orta boy kuru soğan, yemeklik doğranmış
2 diş sarımsak, doğranmış
1 parmak boyutunda taze zencefil, jülyen doğranmış (kibrit boyutunda)
Kırmızı acı biber (bende olmadığı için en acısından kırmızı pul biber ile 2 adet kuru kırmızı biber kullandım)
200 gr. pirinç makarnası (bkz. Tarifle ilgili notlar)
3 kaşık soya sosu
2 kaşık balık sosu (Tarifle ilgili notlar)
4 – 5 yaprak kafir lime yaprakları, tercihe bağlı (bkz. Tarifle ilgili notlar)
6 – 7 adet havlıcan, tercihe bağlı (bkz. Tarifle ilgili notlar)
Zeytinyağı

Garnitür olarak
3 sap taze soğan, halka halka doğranmış
Taze kişniş
Misket limonu suyu

Yapılışı

  1. İlk önce haşlamalık kuzu inciğin üzerini geçecek kadar suda haşladım. Haşlama işlemini tencerede yapacaksanız haşlama anında çıkan köpükleri temizlemeniz gerekir.  Et haşlandığında etleri kenara alıp daha sonra etleri ayıklanmak üzere ılımaya bıraktım.
  2. Tencereye çok az bir zeytinyağını alıp soğanı ve sarımsağı kavurdum.
  3. Zencefili ve kuru kırmızı biberi ekleyip kavurmaya devam ettim.
  4. Et suyunu ekleyip bir taşım kaynattım.   
  5. Havlıcan ve kaffir lime yapraklarını ekleyip kısık ateşte kaynatmaya devam ettim.
  6. Et suyu kaynarken kenara almış olduğum kuzu inciğin etlerini ayıkladım. Bunları kaynayan çorbaya ekleyip kaynatmaya devam ettim.
  7. Soya sosunu ve balık sosunu ekleyip azıcık karıştırıp altını kapattım.
  8. Bu esnada pirinç makarnasını ayrıca hazırladım. Bunun için paketin üzerindeki talimatları izleyebilirsiniz. Ben şu şekilde hazırlıyorum: kullanacağım kadar pirinç makarnasını derin bir kaseye alıp üzerine kaynar su boşaltıyorum. Bir – iki dakika beklettikten sonra yumuşadığı için suyunu süzdürüyorum, kullanıma hazır hale geliyor.
  9. Servis için kaselere pirinç makarnasını paylaştırdım; üzerine tenceredeki bol malzemeli etli çorba suyundan ekledim. Taze kişniş ve taze soğan serpip servis yaptım. Bir de misket limonu sıkarak da lezzetine lezzet katmak gerek, es geçmeyin! :)

Malzemeler - kuru sogan, kuru kirmizi biber, jülyen dogranmis zencefil, havlican ve kaffir lime yapraklari

1. adim - kuzu incik - haslanmis

4. adim - kavurdugum sogan, sarimsak ve zencefile et suyunu ekledim

5. adim - Havlıcan ve kaffir lime yapraklarını ekleyip kısık ateşte kaynatmaya devam

KUZU İNCİKLİ PİRİNÇ ŞEHRİYESİ ÇORBASI 

KUZU İNCİKLİ PİRİNÇ ŞEHRİYESİ ÇORBASI - Suyuna doyulur mu?? :)))


Tarifle ilgili notlar
  • Pirinç makarnası ya da nam-ı diğer rice noodles artık bütün büyük süper marketlerde bulabileceğiniz bir ürün. 500 gr. paketlerde edinmek mümkün. Nötr bir tada sahip ancak doyurucu. Eğer daha önce denemediyseniz miktarı 200 gr. ile sınırlı tutabilirsiniz. Daha önce mutfağınızda kullanmış olduğunuz bir malzemeyse miktarı kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
  • Balık sosu da Tayland mutfağının temellerinden. Tuz yerine kullanılan fermente balık sosu. Az miktarlarda kullanıldığında özgün Güney Asya tadı yakalamak mümkün ve tadı son derece gerekli bir malzeme. Ancak miktarda dikkatli olmak gerekiyor çünkü çok fazla eklendiğinde kolaylıkla bizim damak zevkimizden sapabilir bir tad ;) Balık sosunu da artık büyük süper marketlerde bulmak mümkün.
  • Kaffir lime yaprakları dedim ama türkçeleşmiş bir kelime var mı bunun için hiç emin değilim. Bir çeşit misket limonu ile alakalı ekşimsi hoş aromalı bir baharat. Ben Tayland seyahatimizdeyken alıp getirmiştim.
  • Havlıcan da aslında bizim Osmanlı mutfağında bilinen bir baharat sanırım. Güney Asya mutfağında da bol kullanılıyor. Aktarlarda/baharatçilarda bulabilmek mümkün. 

No comments: