Wednesday, January 15, 2014

TEREYAĞLI ADAÇAYI VE FINDIK SOSUNDA ERİŞTE


TEREYAĞLI ADAÇAYI VE FINDIK SOSUNDA ERİŞTE
Şu an bu satırları mis gibi kokan bir evden yazıyorum; az önce yemekten kalktık ve sonuçtan son derece memnunum. Eşim eve geldiğinde yemeğin kokusunun sarhoş edici olduğunu söyledi; ve zevkten dört köşe bir şekilde iki tabak erişte yedi :)

Adaçayı yemeklere çok yakışan bir bitki. Daha önce adaçayı ile yine enfes bir yemek tarifi paylaşmıştım; adaçaylı tavuk. 

Bu yemeğin de hem yapımı inanilmaz pratik hem de eşi dostu sofrada mutlu edecek özellikte. Biliyorsunuz, artık makarna ve bilhassa İtalyan ev yapımı makarnaları ülkemizde çok popüler ve bu tarzdan tariflerin tabağına 15 – 20 tl arasında fiyatlar ödeyebiliyorsunuz. 

Ben tarifi erişte ile yapmayı tercih ettim çünkü ev yapımı makarna – eriştenin yerini hiç birşey tutamaz; paket makarnalarla alacağınız sonuçtan kat be kat lezzetli olacaktır bu tarif. Ben makarnamı kendim yapmadım (yıllar yıllar önce böyle bir denemem olmuştu) ancak eriştem ev yapımı ve enfes. Kilo gerçeği olmasa, yediklerim yaramasa her gün bıkmadan yerim herhalde :)

Malzemeler (2 kişilik)

200 – 250 gr. erişte (2 kupa bardağı kadar)
1 kaşık kuru adaçayı
1 sarımsak, kıyılmış
Bir kaç damla limon suyu
2 kaşık tereyağı
1 çay kaşığı trüf yağı (tercihe bağlı)
Bir avuç taze fındık, bıçakla kimi kalın kimi ince olacak şekilde kıydım
Kaynar su
Üzeri için: eski kaşar, bıçak yardımı ile kıydım

Yapılışı

  1. Tenceremı ateşe alıp iyice ısıttım; erişteyi tencereme alıp kokusu çıkana dek kavurdum. Üzerini bir parmak geçecek kadar kaynar su ekleyip altı kısık ve kapalı kapalı olarak pişmeye aldım. Erişte yumuşayınca altını kapattım (bkz. Tarifle ilgili notlar)
  2. Başka bir tavaya tereyağını ve trüf yağını aldım; kısık ateşte yağı eritip adaçayının yarısını ve sarımsağı kavurmaya başladım. Kıymış olduğum fındıktan bir miktarını süslemek için ayırıp fındığı da tavaya ekledim. Bir – iki dakika kavurduktan sonra adaçayının geri kalanını ekleyip 30 saniye daha kavurup altını kaptım. Bir kaç damla limon suyu ekleyip karıştırdım.
  3. Tabağa pişmiş erişteyi paylaştırıp tereyağı adaçayı sosunu da tabaklara paylaştırıp erişteyi ezmeden karıştırdım. Üzerine kıyılmış fındık ve peynir serperek servis yaptım. 


1. adim - eristeyi kavurdum

2. adim - findik, sarimsak ve adaçayini tereyaginda kavurdum

TEREYAĞLI ADAÇAYI VE FINDIK SOSUNDA ERİŞTE

Tarifle ilgili notlar

  • Bu tarifte eriştenin pişmesi ancak aşırı yumuşamamış olması gerekiyor. O yüzden su eklerken biraz göz kararı ile takip etmeniz gerekiyor.
  • Eski kaşar yoksa yerine tulum peynirinin de iyi gideceğini düşünüyorum. Parmesan en iyisi :)

No comments: