Sunday, August 24, 2014

SARIMSAKLI KÖFTE


SARIMSAKLI KÖFTE
Herkese merhaba,

Aslında bloğumda fellah köftesi adı altında benzer bir tarif de var. Bu tarifi yayımlamamın amacı malzemelerdeki ve yapım aşamasındaki bir kaç değişik noktayı paylaşmak istemem. 

Ben köftemi bu şekilde yaparak açıkçası yapımı ve yoğurması fellah köftesine nazaran biraz daha kolaylaştırdığımı düşünüyorum. İşin sırrı sefer kitel adındaki içli köftelik bulgur olarak satılan bulgurda. Sefer kitel ile hamur kıvamını daha kolay bulan köfte harcı yoğurma süresini de kısaltmış oluyor. Bir de un kullanmaya gerek kalmıyor.


Malzemeler (2 – 4 kişilik)

Hamuru için
1 su bardağı sefer kitel (içli köftelik bulgur)
Yarım su bardağı kısırlık ince bulgur
1 su bardağı kaynar su
2 silme yemek kaşığı irmik
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yumurta
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot (tercihe bağlı)

Sosu için
1 – 2 yemek kaşığı biber salçası
1 – 2 yemek kaşığı domates salçası
2 çay bardağı sıcak su
Yarım limonun suyu
1 yemek kaşığı nar ekşisi (yoksa es geçebilirsiniz)
3 yemek kaşığı zeytinyağı

Ekstradan: sıcak su

Üzeri için: kıyılmış maydanoz

Yapılışı

  1. Sefer kitel ve bulguru derin bir kaba alıp üzerine bir bardak sıcak su gezdirdim ve hemen üzerini hava almayacak şekilde bir kapakla kapattım. 10 dakika bu şekilde şişmeye bıraktım.
  2. Bulgur karışımı şişince kapağını açıp irmiğini, 1 kaşık domates salçasını, 2 diş dövülmüş sarımsağını, baharatı, yumurtasını ve tuzunu ekleyerek yoğurmaya başladım. Yumurtayı eklediğimiz için yoğurmaya ilk başladığımızda hamur yumuşak olacak ancak 10 – 15 dakika sonunda kıvamı yoğunlaşarak sert bir hamur elde etmeye başlayacağız. Hamurun kıvamının sertçe olmasını daha sonra pişirme aşamasında dağılmaması için istiyoruz, o yüzden 15 dakika üzerinde ne kadar yoğurursanız o kadar iyi.
  3. Bulgurlardan köfteler yaptım: bulgur hamurundan misket büyüklüğünde parçalar kopartıp avcumda yuvarladım; ortalarına bastırarak şekil verdim. Bu aşamada yanımda ara sıra avcumu ıslatmak için bir kase su tuttum.
  4. Sosu için sos tenceresine zeytinyağını alıp ısıttım. Salçasını ekleyip kokusu çıkana ve yağla iyice özdeşleşene dek kısık ateşte kavurdum. 2 çay bardağı sıcak su ekleyip özdeşleşip sos kıvamını alana dek birkaç tık kaynattım; altını kapattım. 4 diş sarımsağını, limon suyunu ve nar ekşisini ekledim ve karıştırdım.
  5. Bulgurları düdüklü tenceremin buharda pişirme özelliğini kullanarak buharda pişirdim. Siz dilerseniz kaynar suya atıp haşlayarak da pişirebilirsiniz.
  6. Bulgur köfteleri pişince sos tenceresinde sosla karıştırıp servis tabağına aldım. Üzerine kıyılmış maydanoz ekleyerek servis yaptım. 
SARIMSAKLI KÖFTE



Tarifle ilgili notlar

  • Su bardağı ölçüleri için aynı bardağı kullanın.


2 comments:

Sweety Mutfak said...

Ellerinize saglik cok lezzetli görünüyor :)

Hér Kitchén said...

tesekkürler; öyleydi :)