Saturday, November 8, 2014

ANTEP FISTIKLI İÇLİ KÖFTE


ANTEP FISTIKLI İÇLİ KÖFTE
Herkese merhaba, 

Bloğumdaki ikinci içli köfte tarifimi paylaşıyorum. Bu sefer içli köftemin tatlandırmasını biraz daha zenginleştirdim; hem bulgurlu dış harcında hem de içinin kıymalı harcında yaptım bunu. Tadı muhteşemdi muhteşem!! :)) 
Ayrıca bu sefer içli köftemi tek başıma yaptım, hayırdır inşallah :) Biliyorsunuz ki birçok insan yapımı zahmetli olduğu için içli köfte yapmaktan çekiniyor. Örneğin annem; kendisi mutfakta pek bir yetenekli olmasına ve elinden pek çok şey gelmesine rağmen içli köfteye bir türlü cesaret edememiştir. Ben de bu yüzden bloğumda da paylaştığım ilk içli köfteyi yengemle beraber yapmıştım. Cesaret edip oturdum şimdi paylaşacağım tarifi uyguladım. Lezzet olarak gerçekten ama gerçekten çok başarılı buldum. Yengem alınmasın ama bunu daha çok beğendim; belki tamamen tek başıma yaptığım içindir :) 

İçli köftenin zahmetli olan ve birçoğumuzun gözünü korkutan tarafı dış harcının kıymalı harcı tutup tutmaması. Ancak bunun için dış harcını macun kıvamını alana dek çok iyi yoğurmaktan başka bir yol yok. Kimileri hamuru biraz yoğurduktan sonra mutfak robotundan ya da kıyma makinasında çekerek de işi kolaylaştırıyor ancak ben yarım saat bileğe kuvvet diyerek güzel bir sonuç aldım. Ellerim bulaşık olduğu için köfteye şekil verme aşamasını fotoğraflayamadım maalesef; umarım bir sonraki sefere yanımda biri olur :)) Hamuru daha ince olabilirdi ancak hamurunun tadı da çok lezzetli olduğu için iyi haşlandıktan sonra bu şekilde de hiç rahatsız etmedi. Bu kendi başıma ilk deneme; bir sonrakinde daha cesur davranırım hamuruma şekil verirken :)

Tarifte anlattım gerçi ama köftelerinizi haşlamak yerine kızartarak da servise sunabilirsiniz. Ben haşlamasını daha çok seviyorum açıkçası; hem de yağ faktörünü sıfıra indirgemiş olmak güzel oluyor. 

Tarifle ilgili notlar kısmındaki notlara da muhakkak göz atın. 

Malzemeler (30 civarında çıkıyor)

İç harcı için
400 gr. yağlı kıyma
4 adet kuru soğan
400 gr (1 çay bardağı). Antep fıstığı içi, gelişigüzel dişe gelecek şekilde iri parçalara kıyılmış (bkz. Tarifle ilgili notlar)
8 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz

Dışının hamuru için (bkz. Tarifle ilgili notlar)

2 kupa bardağı ince bulgur (500 gr.)
2 çay bardağı irmik
2 tatlı kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı un
2 yumurta
2 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
Kaynar su 

Yapılışı

  1. Öncelikle içini yapmakla başladım: geniş bir tencereyi ısıtıp kıymayı bıraktığı suyu çekene dek kavurdum. Kıyma suyunu çekince kuru soğanını ekleyip soğanlar şeffaflaşana dek kavurmaya devam ettim. Soğan da kavrulunca tereyağını ekleyip eriyene dek kavurmaya devam ettim. En son salçasını ekleyip birkaç dakika da birkaç dakika da bu şekilde kavurdum. Altını kapatıp tuzunu ve baharatını ekleyip soğumaya bıraktım. (bkz. Tarifle ilgili notlar)
  2. İç malzemesi soğurken dışının hamurunu yapmaya başladım: bunun için derin ve geniş bir kâseye bulguru alıp üzerini örtecek kadar kaynar su döktüm ve üzerini hava almayacak şekilde kapattım. 20 dakika bulgur şişsin diye bu şekilde dinlendirdim. Bulgur şişince irmiğini, ununu, salçasını ve yumurtasını ekleyip yarım saat boyunca bulgur ve tüm malzemeler iyice özdeşleşene dek iyice yoğurdum. Bu esnada elinizi az miktarda su ile ıslatıp elinizdeki hamuru sert bir macun haline getirebilirsiniz. Yoğurma aşaması çok önemli; bu süreden fazla da yoğurabilirsiniz. (bkz. Tarifle ilgili notlar)
  3. İç malzemesi soğuyup hamur da hazırlanınca yanıma bir kaseye su aldım. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bir parça kopartıp yuvarladım. 
  4. Yuvarladığım hamuru avucumda tutup orta yerine işaret parmağımı sokarak parmağımla dikkatlice duvarları kalın olmayan çanak şekli verdim (bkz. Tarifle ilgili notlar) Bu esnada elinizi az miktarda su ile ıslatıp elinizdeki hamuru daha pürüzsüz hale getirebilirsiniz; bu şekilde hamura şekil vermek ve hamuru kapatmak çok daha kolay oluyor.
  5. Çanağın içine yarısından biraz fazla gelecek kadar iç malzemesi doldurup nazikçe açık olan yerinden kapattım (bkz. Tarifle ilgili notlar) Yine nazikçe yuvarlayarak içli köfteye son şeklini verdim. İçli köftelerinizi çeşitli şekillerde hazırlayabilirsiniz: yuvarlak, madalyon şeklinde ya da elips şeklinde. Her seferinde hamuru doldurana dek aynı işlemden geçiriyoruz; kapatırken son şeklini veriyoruz. Tüm hamur bitene kadar bu şekilde içli köftelerimi yaptım. Arada çatlamalar olursa çatlayan yere çok az hamurdan sürüp su yardımıyla üzerine yama yapabilirsiniz.
  6. Bir tencerede su kaynattım. Kaynayan suya içli köfteleri atıp harlı ateşte kaynatmaya devam ederek haşladım. Köfteler suyun üzerine çıkmaya başlayınca hazırdır demektir. Kızartma yapmayı tercih ediyorsanız derin bir tencereye sıvıyağı alıp kızdırın. Kızgın yağa içli köfteleri dikkatlice bırakıp altın rengini alana dek kızartın. Hazır olan içli köfteleri bir kenara alın. 
içli köfte - kiymali iç malzemesi
içli köftenin hamuru

4. adim - çanak sekli

5. adim - içinin doldurulmasi

haslanmayi bekleyen içli köfteler

6. adim - içli köfte haslama


ANTEP FISTIKLI İÇLİ KÖFTE


Tarifle ilgili notlar

  • Antep fıstığınız yoksa aynı miktarda ceviz de kullanabilirsiniz. Antep fıstığını kıymadan bütün parçalar halinde kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Kıyacaksanız tabii ki daha çoğalıp iç malzemesine daha çok yayılıyor. Ancak dişe gelir irilikte olması gerekir.
  • Dışının hamur harcında kıyma kullananlar da var. Siz de bu şekilde yapmak isterseniz 100 gr. Çiğköftelik kıyma ekleyebilirsiniz. İçine koyacağınız kıyma yağlı olabilir ancak dış hamurundaki kıyma çiğköftelik, yani yağsız ve sinirleri iyice temizlenmiş olmalı.
  • İçini hazırladıktan sonra soğuma işlemini hızlandırmak için ayrı bir kaba aktarabilirsiniz. Hatta biraz eridikten sonra bu şekilde üzerini kapatarak dolaba alırsanız iç malzemesinin yağının biraz donmasını sağlarsınız; bu şekilde de doldurma aşaması kolaylaşır.
  • Kimileri yağı donmuş iç malzemesini hafif sıkıp köfte şekli vererek de hamura dolduruyor. Ben tercih etmiyorum çünkü blok halinde bir harç yemek hoşuma gitmiyor.
  • İç malzemesinin yağının donmasını beklemeyecekseniz köftelerinizi doldururken bir tatlı kaşığı ile iç malzemesini doldurduktan sonra malzemeyi biraz elinizle bastırıp içeri iterek kapatma işlemine geçebilirsiniz.

No comments: