Wednesday, November 5, 2014

YUMURTALI KÖFTE



YUMURTALI KÖFTE
Bu tarifi Sofra dergisinin en son sayısından esinlenerek yaptım; tüm Kasım sayısını köfteye ayırmışlar ve bir kaç tarif dışında tümü envai çeşit köfte tarifi. Şanlıurfa’ya ait yumurtalı köfteyi de bu tarifler arasında gördüm ve denemeye karar verdim. Bildiğim kadarıyla Gaziantep mutfağında da buna benzer yağlı yumurtalı köfte dedikleri bir tarif var; artık deneme zamanı gelmişti.


Biz sonuçtan gerçekten pek bir memnunuz; çok baskın olarak baharatlandırılan bu köftede yumurta olmazsa olmaz – çünkü tadı bir hayli yumuşatıp bir hayli dengeliyor. Baharatlandırma demişken tarifle ilgili notlar kısmına muhakkak göz atın zira baharatıyla ilgili paylaşmak istediğim püf noktaları orada. 

Aynı çiğköftede olduğu gibi marula sarıp üzerine limon suyu gezdirerek hüpletmek çok güzel oldu :) Canım her etsiz çiğköfte istediğinde artık yumurtalı köfte yaparım gibi geliyor, sizlere de tavsiye ederim :)
 

Malzemeler (2 kişilik)

2 çay bardağı kısırlık ince bulgur (bkz. Tarifle ilgili notlar)
Bulguru ıslatmak için 1.5 çay bardağı kaynar su
1 orta ya da küçük boy kuru soğan, dişe gelmeyecek şekilde incecik kıyılmış (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 – 2 tatlı kaşığı isot (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 çay kaşığı ila yarım tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı ila yarım tatlı kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı ila yarım tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası

15 dal maydanozun yaprağı, ince kıyılmış
2 taze soğan, ince doğranmış
Yarım limonun suyu

2 yumurta
2 – 3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 – 2 yemek kaşığı tereyağı
 
Servis için: Marul yaprakları ve limon dilimleri

Yapılışı

  1. Derin bir kaba bulguru alıp üzerini örtecek kadar kaynar suyu gezdirdim. Hemen kabın üzerini hava almayacak şekilde kapattım; bulguru şişmeye ve yumuşamaya bıraktım.
  2. Bulgur şişerken yumurtasını hazırladım: iki yumurtayı bir kaseye alıp çatalla çırptım. Bir tavaya zeytinyağı ve tereyağını alıp ısıttım. Yumurtayı ekleyip tahta kaşığımla sürekli karıştırarak yumurtayı pişirdim. Sürekli karıştırmaktaki amaç yumurtayı kuşbaşı parçalar haline getirerek pişirmek (bkz. Foto). Yumurta pişince altını kapatıp ılıması için bir kenara aldım.
  3. Bulgurlar şişip yumuşadıklarında salçasını, incecik kıyılmış kuru soğanını ve baharatını ekleyip 20 dakika boyunca yoğurdum. Bu sürenin altına düşmeyin ama daha fazla da yoğurabilirsiniz. Bu süre sonunda tüm malzemelerin iyice özdeşleşmiş olduğunu ve hatta etsiz çiğköftedeki gibi macun gibi bir kıvama geldiğini göreceksiniz.
  4. Bulgurlu harcı hazır olunca ılımış olan yumurtayı tüm yağı ile birlikte bulgura ekledim. Limon suyunu da ekleyip kaşık yardımıyla nazikçe karıştırdım.
  5. En son da incecik kıymış olduğum maydanoz ve taze soğanını ekledim. Karıştırıp marul yaprakları ile birlikte servis yaptım. 


3. adim - bulgurun yogrulmasi

2. adim - yumurtayi yagda pisirdim

YUMURTALI KÖFTE

YUMURTALI KÖFTE


Tarifle ilgili notlar

  • Aynı kısırda olduğu gibi yumurtalı köftede de kişi başına bir çay bardağı kısırlık bulgur kullanıyoruz.
  • Kuru soğanı bıçakla kıymanızı tavsiye ederim. Mutfak robotundan geçirirseniz acı suyu da çıkacağı için köftenizin tadı acıyabilir, bozulabilir.
  • Baharatlarla ilgili ölçülerde iki ölçü verdim aslında. Herşeyi damak zevkinize göre ayarlamak size kalmış ancak örneğin 1 tatlı kaşığı yerine 2 tatlı kaşığı isot kullanacaksanız kimyon ve diğer baharatların miktarını yarımşar tatlı kaşığı tutabilirsiniz. Bu şekilde köfteniz yumurta ve yağ tadı bir hayli dengelemiş olsa da bir hayli baharatlı olacak. Alternatif olarak baharatlardaki az olan ölçülerle yapabilirsiniz yumurtalı köftenizi (1 tatlı kaşığı isot, 1 çay kaşığı kimyon vs gibi)

No comments: