Tuesday, November 11, 2014

NARLI FISTIKLI ÇORBA EŞLİĞİNDE İÇLİ KÖFTE


NARLI FISTIKLI ÇORBA EŞLİĞİNDE İÇLİ KÖFTE
Herkese merhaba, 

Bir kaç gün önce paylaşmış olduğum içli köftelerle çeşitli denemelerde bulunma sırası geldi şimdi :) Sadece haşlayarak ya da kızartarak tüketmek biraz haksızlık gibi geliyor doğrusu :) O yüzden bu tarifi bir sunum önerisi olarak da görebilirsiniz.

İçli köfteyi şimdi paylaşacağım haliyle hazırlamak yine her hangi bir yerden alınıp uygulanmış tek tarifin ürünü değil. Bildiğiniz gibi ben  tariflere kendime göre yorum getirmekten çekinmiyorum ve sonuçtan da gayet memnun oluyoruz eşimle. Bir çok mutfağı yerinde denemiş olmanın, yemek konusunda açık fikirli olmanın bir getirisi de sanırım mutfaktaki tek düzeliği bilmemek :)

Şimdi paylaştığım tarifteki çorba aslında kaşık kaşık içilecek türden değil; sostan daha bolca, çorbadan daha az bir miktarda. Tarifle ilgili olarak söylemek istediğim diğer şey de Orta Doğu mutfağında bu tarzda malzeme kullanımına sıklıkla rastlanabildiği. İçli köfte yerine normal köfte ile de sunabilirsiniz.


Malzemeler (2 kişilik)

4 adet içli köfte (tarif burada) (bkz. Tarifle ilgili notlar)
Haşlamak için su

Çorbası için

1 ufak boy kuru soğan, incecik kıyılmış
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağı
 Yarım ya da 1 yemek kaşığı nar ekşisi (damak zevkinize göre miktar)
1 tatlı kaşığı üzüm pekmezi
3 dal maydanozun yaprağı, incecik kıyılmış
3 dal taze kişniş, incecik kıyılmış
5 – 6 tane ayıklanmış Antep fıstığı, ikiye bölünmüş
2 yemek kaşığı nar tanesi
Bir fiske tuz
4 kepçe içli köftenin haşlama suyu

Yapılışı

  1. Derin bir tencerede suyu kaynattım. Kaynayan suya içli köfteleri atıp harlı ateşte suyun üzerine çıkana dek kaynattım. Köfteler suyun üzerine çıkınca suyun içinden çıkartıp bir kenara aldım.
  2. Bir tavaya zeytinyağını alıp ısıttım. Doğranmış kuru soğanı ekleyip şeffaflaşana dek kavurdum. Salçayı ekleyip kokusu çıkana dek soğanla birlikte kavurmaya devam ettim.
  3. Salçanın kokusu çıkınca içli köftenin haşlama suyundan 3 kepçeyi tavaya ekleyip su yarıya inene dek pişirmeye devam ettim. Çorbanın miktarı bu şekilde azaldığında nar ekşisini, pekmezini, tuzunu, bir kepçe daha içli köftenin haşlama suyunu ve kıyılmış yeşillikleri ekleyip iki üç dakika da bu şekilde kaynatıp altını söndürdüm.
  4. Servis tabağına içli köfteleri pay edip üzerine çorbadan döktüm. Üzerine nar taneleri ve Antep fıstığı serpiştirerek servis yaptım. 


NARLI FISTIKLI ÇORBA EŞLİĞİNDE İÇLİ KÖFTE

NARLI FISTIKLI ÇORBA EŞLİĞİNDE İÇLİ KÖFTE
Tarifle ilgili notlar:
  • İçli köfte yerine normal köfte ile de sunabilirsiniz.

No comments: