Sunday, November 2, 2014

KEŞKEK ÇORBASI


KEŞKEK ÇORBASI
Bu tarif Belçika’dan arkadaşım Gülderen’den. Zonguldak’ta aşure mevsiminde yaparmış annesi onlara bu çorbayı; memleketlerine özgü bir aile geleneğiymiş. Normalde Kurban Bayramı’nda hazırlanan kuru kıyma ile yaptıklarını söyledi. Kuru kıymayı ben daha önce hiç duymamıştım ancak anladığım kadarıyla kavurma gibi uzun vadede tüketmek için kuyruk yağı ile hazırlanıyor. Kavurmaya benzer mantıkta bir et çeşidi olduğu için ve keşkek çorbasının tadını bilmediğim için çorbamı kavurmayla yapıp yapamayacağımı sordum ve olur cevabını aldıktan sonra işte hemen tarif burada :) 

Ben tarifi sanki çorba ayrıca yapılıyormuş gibi anlattım; belki aşure ayından başka bir zamanda yapmak isteyen olur diye. Ancak işin esprisi aşure için bakliyat kaynatılırken ve bakliyat suda iyice özdeşleşmişken çorba olarak tüketmek istediğin bir kısmını ayırarak yapmakmış. Ayrıca belirtmeye gerek var mı bilmiyorum ama belirtelim: tabii ki aşurenin şekerinin ve yemişinin katılmasından önce ayrılırmış keşkek çorbasının bakliyatı ve suyu. Bu yüzden ölçülendirmeye çalışsam da bir yandan da eklediğiniz suyun ve bakliyatın miktarının göz kararı olacağını unutmayın. 

Ve tadı: Biz gerçekten çok beğendik. Çok doyurucu, çok bereketli. Keşkek tadı var bildiğin :) Ben keşkeğin tadını sevsem de çok doyurucu olduğu için bir kaç kaşıktan sonra tıkanıp kalanlardanım. Ancak bu şekilde sulu olarak tüketmek çok daha kolay geldi bana. Herkese tavsiye ederim. 



Malzemeler (4 – 6 kişilik)

1 su bardağı haşlanmış aşurelik buğday
Yarım - 1 su bardağı haşlanmış nohut
Yarım su bardağı haşlanmış kuru fasülye
200 – 250 gr. kavurma, küp küp doğranmış
1 orta boy kuru soğan, yemeklik doğranmış
1 yemek kaşığı teyerağı
1 yemek kaşığı domates salçası
Su

Yapılışı

  1. Bir tavaya yağı alıp kuru soğan ve salçayı ekleyip sürekli çevirerek kavurdum. Yarı diri yarı pişmiş kıvama gelince kavurmasını ekleyip kavurma dağılana dek kısık ateşte kavurmaya devam ettim. Bu esnada altı tutmasın diye karıştırmakta fayda var.
  2. Haşlanmış bakliyatları tenceye alıp bir litre suda yarım saat kaynattım (bkz. Tarifle ilgili notlar)
  3. Kavurma ve soğan iyice özdeşleşince kaynamakta olan bakliyata ekleyip bir 15 – 20 dakika da böyle kaynattım. Çorba servise hazırdır. 


KEŞKEK ÇORBASI

Tarifle ilgili notlar

  • Yukarıdaki kısımda açıkladığım gibi bakliyat oranlarını göz kararı da tutabilirsiniz. Çorba aşure yapılırken yapıldığı için suyu bulanık kıvamdayken aşure kazanından ayrılıyor. Siz çorbayı aşure mevsiminin dışında ayrıca yapacaksanız bu çorbayı kaynatma aşamasını - aynen aşuredeki gibi -  uzun tutun. Öncelikle aşurelik buğdayı dağılana ve haşlama suyunun rengini bulanıklaştırana kadar haşlayın. Daha sonra ayrı ayrı haşlanmış nohudunu ve kuru fasülyesini ekleyip aynı aşurede yaptığınız gibi bir süre de böyle kaynatın çorbanızı.

No comments: