Wednesday, November 19, 2014

ISPANAKLI EKŞİLİ KÖFTE



ISPANAKLI EKŞİLİ KÖFTE
Herkese merhaba! 

Bugün yine yöresel bir köfteli yemek tarifi var; elimdeki malzemeleri değerlendirmek için birebir oldu.  Evimdeki bulgur da suyunu çekmek üzere, bir süre daha köfte yapmam diye düşünüyorum :)) Bulguru ve köftesini gerçekten çok ama çok seviyorum; şu ana dek evimde yaptığım ve bloğumda da paylaştığım hiç bir tarif pişman etmedi. 

Şimdi paylaşacağım yemek Malatya’ya ait bir yemekmiş; ben de bilmiyordum. Elimde geçen haftadan aldığım yarım kilo ıspanağım, buzluğumda haşlanmış nohudum, parça etim ve ayrıca biraz da hazır bulgur köftem vardı. İnternete bunları yazdığımda karşıma çıkan tarif ıspanaklı ekşili köfte tarifi oldu – daha iyi zamanlama olamazdı yani! Köftem hazır elimin altında olmuş olsa da ben yine de ölçüsünü verip yapılışını anlatacağım. 


Malzemeler

500 gr. ıspanak, ayıklanıp yıkanmış, ince doğranmış
300 gr. kuş başı et
1 orta boy kuru soğan, yemeklik doğranmış
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Yarım ya da bir su bardağı haşlanmış nohut (ve ya yeşil mercimek)
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 – 2 tatlı kaşığı sumak
2 çay kaşığı kırmızı pul biber
Tuz
1 litre sıcak su

Bulgur köftesi için
1 su bardağı ince bulgur (200 – 250 gr.)
1 çay bardağı irmik
1 yumurta
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Kaynar su 

Yapılışı

  1. Öncelikle bulgur köftesi ile başladım: derin ve geniş bir kâseye bulguru alıp üzerini örtecek kadar kaynar su döktüm ve üzerini hava almayacak şekilde kapattım. 20 dakika bulgur şişsin diye bu şekilde dinlendirdim. Bulgur şişince irmiğini, ununu, yumurtasını ve salçasını ekleyip yarım saat boyunca bulgur ve tüm malzemeler iyice özdeşleşene dek iyice yoğurdum. Bu esnada elinizi az miktarda su ile ıslatıp elinizdeki hamuru sert bir macun haline getirebilirsiniz. Yoğurma aşaması çok önemli; bu süreden fazla da yoğurabilirsiniz. Kulak memesi sertliğinde bir macun kıvamlı hamur elde edince fındık büyüklüğünde parçalar kopartıp elimle yuvarladım.
  2. Bir tencereye eti alıp et suyunu bırakıp çekene dek kavurdum. Kuru soğanını ve tereyağını ekleyip kavurmaya devam ettim. Soğanlar kendini bırakınca salçasını ekleyip salçanın kokusu çıkana dek kavurmaya devam ettim. Üzerine sıcak su ekleyip kaynamaya bıraktım. Kaynayınca altını kısıp etler yumuşayıncaya dek yarım saat kadar kaynattım.
  3. Etler hazır olunca içine nar ekşisini, haşlanmış nohudu, doğranmış ıspanağı, bulgu köftelerini ve baharatını ekledim. Bulgur köfteleri hazır oluncaya dek bir 10 – 15 dakika da bu şekilde kısık ateşte kaynattım.


 
ISPANAKLI EKŞİLİ KÖFTE

No comments: