Sunday, January 4, 2015

GLÜHWEIN (SICAK ŞARAP)



GLÜHWEIN (SICAK ŞARAP)
Sıcak şarabı ilk kez yıllar önce Almanya’daki noel pazarında tatmıştım; kırmızı şarapla aram pek olmamasına rağmen bu yoğun baharatlı, hafif de tatlı olan şaraba bayılmıştım doğrusu. Zaten kışın o soğuk günlerinde lezzetten başka bir de insanın içini ısıtma gibi bir işlevi de olması nedeniyle ayrıca cazip gelmişti :) İşte bu yüzden Türkçe’ye sıcak şarap olarak geçmiş olsa da Almanlarla özdeşleşmiş bu lezzetin orjinal ismini de kullanmamak olmazdı :) 

Nedense noel dönemi ile fazlaca özdeşleştirmiş olduğumdan olsa gerek hiç evde yapmak aklıma gelmemişti; keşke daha önce el atmış olsaydım zira evde kendi elcağızımla yaptığım sıcak şarap pek bir leziz oldu :) 


Tarifi Almanca ve Hollandaca kaynaklardan yola çıkarak kendime göre oluşturdum. Eşim ve kardeşimin de onayından geçti; zira baharatlandırması çok iyi olmuş doğrusu. Tek kritik kardeşimden şeker oranı ile ilgili olarak geldi; onu da tarifle ilgili notlar kısmında belirttim.
Buz gibi soğuk kış günlerinde içinizi ısıtmak istiyorsanız sıcak şarap kesinlikle tavsiye olunur; doğru aktarlara :)

Tarifle ilgili notlar kısmına muhakkak göz atın; afiyet olsun :)

Malzemeler

75 cl. Sek kırmızı şarap (bkz. Tarifle ilgili notlar)
200 gr. toz esmer şeker (bkz. Tarifle ilgili notlar)
3 karanfil
2 adet defne yaprağı
1 adet yıldız anason (tercihe bağlı)
2 çubuk tarçın
1 portakalın suyu
3 mandalinanın suyu
Yarım mandalinanın kabukları (beyaz kısımlarını ayıklayın)
1 limonun kabuğu ve suyu
1 çay bardağı konyak

Yapılışı

  1. Çelik tencereme kırmızı şarabı alıp ocağımın en küçük gözünde ısıtmaya başladım (bkz. Tarifle ilgili notlar). Şarap ılıdığında içine portakal suyuyla beraber mandalinanin ve limonun kabuklarını ve sularını ekledim.
  2. Baharatını da ekleyip kısık ateşte ısıtmaya devam ettim. 
  3. Bir kaç dakika içinde aroma ortaya çıkıp da tüm tatlar birbiriyle özdeşleşince şekerini ve konyağını ekleyip şekerin erimesi için tel çırpıcımla karıştırarak ısıtmaya devam ettim. 
  4. Bu şekilde bir kaç dakika daha ısıttıktan sonra altını kapatıp içindeki malzemeleri süzgeçten geçirdikten sonra bardaklara pay edip servis yaptım. 


2. adim - baharatlari da ekledikten sonra tatlarin birbirine geçmesini bekliyoruz

4. adim - süzgeçle sarabin içindekileri temizledim

GLÜHWEIN (SICAK ŞARAP)
Tarifle ilgili notlar

  • Damak zevkinize uygun, çok da pahalı olmayan her hangi bir kırmızı şarabı tercih edebilirsiniz. Kullandığınız şarap pahalı değil de en fazla orta karar olmalı.
  • Bu şeker oranı ile kardeşim sıcak şarabı çok tatlı bulduğunu söyledi. Evde yaptığınız bir ürünün en güzel yanı kendi damak zevkinize göre oranları ayarlayabilmeniz; eğer çok şekerliden hoşlanmıyorsanız şeker oranını yarıya indirebilirsiniz :)
  • Sıcak şarabı yaparken hiç bir aşamada ocağın altını çok açıp şarabı kaynatmıyoruz; aksi takdirde alkolü uçar gider.

1 comment:

YS said...

Çok güzel anlatmışsınız, tarif çok işime yaradı, teşekkürler...