Tuesday, January 13, 2015

CALIFORNIA ROLL


CALIFORNIA ROLL
Bundan bir önceki tarifim ebi nigiri oldu; şimdi de sırada Batı dünyasının Japonların kadim sushi kültürüne getirdikleri bir yorum olan California roll tarifi var. Sushi çiğ balıkla özdeşleşmiş olsa da çiğ balıkla arası iyi olmayanlar için lezzetli bir alternatif olmuş California roll. Japonya’da bulunur mu bilmiyorum ancak Avrupa’da ya da California sushinin anavatanı olan Amerika’da menülerde muhakkak bulunur. 

Ebi nigiri’de anlatmıştım ama madem ayrı yazı olarak blogda yer alacak; burada da belirteyim: Sushi genellikle 6’lı setler olarak bir kaç çeşit halinde hazırlanıp tüketiliyor. Pirincini hazırlarken biraz göz kararı gitmeniz gerekecek bu yüzden. Ben bu sefer sadece ebi nigiri hazırlamadım; 15 adet california roll, 6 parça somon nigiri ve 15 adet maki de vardı hazırladığım sette. Bu kadar sushi iki ila dört kişi arasında bir sofra için yeterli. Ve bu kadar sushi için 2 su bardağı callrose (ya da sushi) pirinci ile bu ölçüde pirincin istediği kadar pirinç sirkesi ve şeker kullandım. Bu yüzden genel olarak yapmanız gerekenleri anlattım; miktarları ayarlamak size kalmış. Bir de sushi seti olmadan sushi yapılamayacağınışünenler olabilir diye söyleyeyim: sushi setine ihtiyaç yok; herşey bir havluya ve streç filme bakıyor ; detaylar tarifte :)


Sushinin olmazsa olmazları wasabi, zencefil turşusu ve tabii ki soya sosu. Sushi ile ilk kez tanışacaklar için anlatayım: hazırladığınız sushiyi önce soya sosuna, sonra da wasabiye banıp üzerine de bir kaç adet zencefil turşusu attınız mi off değmeyin keyfinize :) şimdiden herkese afiyet olsun!!! :)


Malzemeler (15 adet California roll dilimi için)

½ adet avokado
3 adet çubuk surimi, boylamasına ortadan ikiye bölünmüş
1 adet salatalık, kabukları soyulmuş
3 yaprak nori

Üzeri için: susam ya da havyar

Garnitür için
Zencefil turşusu (tarifi burada)
Soya sosu
Wasabi sosu

Sushi pirincinin tarifi burada

Yapılışı

  1. Öncelikle sushi pirincinin hazırlanması ile işe başladım; tarifi burada.
  2. Tezgahın üzerine kalın bir havlu serdim. Üzerine genişçe bir dikdörtgen halinde streç film kesip koydum. Bir yaprak noriyi streç filmin üzerine serip haşlanmış sushi pirincinden çok ince olmayan bir tabakayı tüm köşeleri mümkün olduğunca kapatarak yaydım (bkz. Foto ve tarifle ilgili notlar)
  3. Pirinci yaymış olduğum tarafı streç filmin üzerine gelecek şekilde norinin diğer yüzünü çevirdim. Benden taraftaki uç kısmına üzerine şerit halinde bir adet salatalık, surimi ve avokado dilimi yerleştirdim (bkz. Foto)
  4. Havlunun ve streç filmin yardımı ile sigara böreği sarar gibi noriyi malzemenin üzerine kapatıp sardım. Bu esnada streç filmin altında kalan pirinçli kısma da avuç içimle baskı uygulayarak şekil verdim.
  5. Kalan iki yaprak nori için de bu işlemi tamamladıktan sonra california roll sushileri kesme tahtamın üzerine alıp tırtıklı ve keskin bir bıçak yardımı ile dilimledim. Bu esnada ekstra nazik hareket etmeniz gerekiyor; zira pirinç çok yapışkan – kesme tahtasına yapışıveriyor.
  6. Dilimlemiş olduğum sushiyi servis tabağına alıp üzerine havyar ve susam gezdirdim. Garnitürünü de yanına ekleyip servis yaptım. 
CALIFORNIA ROLL


CALIFORNIA ROLL

Tarifle ilgili notlar

  • Pirinci bir kaşık yardımı ile ya da elinizle yayabilirsiniz; ancak iki şekilde de elinizi ya da kullanacağınız kaşığı ılık suya batırıp hafif nemlendirerek yapın zira aksi takdirde pirinç çok yapışkan olduğu için büyük çoğunluğu elinize ya da kaşığa yapışacak.

No comments: