Monday, January 5, 2015

LİMONLU LABNELİ MANTARLI EKMEK ÜSTÜ


LİMONLU LABNELİ MANTARLI EKMEK ÜSTÜ
Muh-te-şem! Yine sıcağı sıcağına sofradan kalktım yazıyorum: bu tarifin tadı muh-te-şem! Mantardan pek hazzetmeyen eşim bile bayıldı; hatta lüks restoranlara layık bir lezzet olduğunu söyledi :) Ben de kendisine katılıyorum :) Bilemiyorum tadının güzelliği daha nasıl ifade edilir; ama kesinlikle ve kesinlikle tavsiye ediyorum bu lezzeti. Biz bir akşam yemeği olarak tükettik; ancak misafir ağırlayacaksanız başlangıç olarak da sunduğunuzda inanılmaz sükse yaparsınız :) Yapımı çok ama çok pratik bir de; işin güzel yanlarından biri de bu zaten :)

Mantar ve limonlu labne kombinasyonunu ben ilk kez deniyorum ama inanılmaz yakışıyor. Tarifte üç çeşit mantar kullanıp mantar tadını zenginleştiriyoruz ancak limonla hafif ekşitilmiş labne hatta üzerine ekstradan balzamik sosu resmen boyut atlatıyor mantara. Çok sıklıkla yapacağıma eminim bu tarifi. Malzeme kombinasyonuyla ilgili söyleyebileceğim diğer bir şey de son derece İtalyan esintili bir tarif olduğu; hatta elinizde ricotta varsa labne yerine ricotta ile de yapabilirsiniz. İtalya’dan getirmiş olduğum balzamik sirkem bitti maalesef; yerli bir marka balzamik ile yoluma devam ediyorum. İtiraf edeyim; işimi görse de İtalyan lezzeti gibi değil tabii ki. O yüzden halis mulis İtalyan malzemeleri varsa elinizin altında tadının kat be katlanacağına eminim dostlar :)

Malzemeler (2 – 4 kişilik)

4 dilim köy ekmeği
Sızma zeytinyağı
Mantarlı harç için (bkz. Tarifle ilgili notlar)
300 gr. istridye mantarı, sert sapları ayıklanmış
350 gr. kestane mantarı, kabukları soyulmuş
50 gr. mantar, kabukları soyulmuş
2 adet shallot tipli kuru soğan (yoksa normal kullanın)
1 iri diş sarımsak, dövülmüş
4 – 5 dal taze kekik
2 – 3 dal taze biberiyenin yaprakları
2 – 3 yaprak taze adaçayı
Sızma zeytinyağı
Tuz
Karabiber

Labneli harcı için
4 tepeleme yemek kaşığı labne (bkz. Tarifle ilgili notlar)
Yarım limon kabuğu rendesi ve suyu (bkz. Tarifle ilgili notlar)
Tuz – karabiber
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Üzeri için
Roka yaprakları
Balzamik sirke

Yapılışı
  1. Mantarlı harç için mantarları kalın kalın boylamasına doğrayıp bir kaba aldım. Kuru soğanı boylamasına doğrayıp mantarlara ekledim.
  2. Taze baharatı bir araya toplayıp incecik kıydım. Dövülmüş sarımsakla birlikte mantarlara ekledim. Bir kaşık sızma zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyip tüm malzemeleri ezmeden karıştırdım.
  3. Dökme ızgara tavamı kızdırıp zeytinyağı ile yağladım. Ekmek dilimlerinin üzerine azıcık zeytinyağı gezdirip ızgaraya attım; arkalı önlü hafif kızarttım. Ekmekleri servis yapacağım tabakların üzerine alıp ayırdım.
  4. Kızgın tavama bu sefer mantarlı karışımı atıp biraz daha zeytinyağı gezdirdim; yüksek ateşte nazikçe karıştırarak 2 – 3 dakika boyunca pişirdim. Bu esnada karıştırmaktaki amaç soğanların tavaya yapışmasını önlemek. Daha sonra bu harcı fırın kabına alıp 2 – 3 dakika da fırınımın ızgarasında pişmeye bıraktım. Fırından çıkarttıktan sonra tuz ve karabiber ekledim.
  5. Labne peynirini bir kaba alıp limon rendesi, limonun suyu, bir kaşık sızma zeytinyağını, tuz ve karabiberini ekleyip karıştırdım.
  6. Ekmeklerin üzerine göz kararı birer kaşık labneli harçtan sürdüm. Onun üzerine baharatlı mantar harcından pay ettim. Birkaç damla balzamik sirke gezdirip roka yaprakları ile servis yaptım. 

Shallot tipi kuru sogan, boylamasina dogradim

kestane ve istiridye mantari

2. adim - mantarli harç: mantar, kuru sogan, taze kekik, biberiye, adaçayi, sarimsak, zeytinyagi

3. adim - ekmekleri kizarttim

4. adim - pismis mantarli harç

LİMONLU LABNELİ MANTARLI EKMEK ÜSTÜ

LİMONLU LABNELİ MANTARLI EKMEK ÜSTÜ

LİMONLU LABNELİ MANTARLI EKMEK ÜSTÜ


Tarifle ilgili notlar

  • Önemli olan birkaç çeşit mantarı buluşturmak; daha farklı türden mantar varsa elinizde onlar da olur.
  • Balzamik, roka ve taze baharat derken gerçek İtalyan tandansı yaşamak istiyorsanız labne yerine ricotta peyniri de kullanabilirsiniz. 
  • Limon kabuklarının rendesini almadan önce limonu çok iyi yıkamış olduğunuzdan emin olun. Dayanıklı olmaları için işlem gördüklerinden üzerindeki kimyasallardan mümkün olduğunca arındırmaya çalışalım.



No comments: