Sunday, January 11, 2015

GARI (ZENCEFİL TURŞUSU)


ZENCEFİL TURŞUSU (GARİ)
Zencefil turşusu ile suşiyi keşfettiğim zaman tanışmıştım; o zamandan beridir bayılarak tükettiğim birşeydir. Geçenlerde bloğumda paylaştığım sushi tarifi yazısında da belirttiğim gibi Japon öğrencilerle organize ettiğimiz akşam yemeğinde sushi vardı ancak malesef zencefil turşusu yoktu. Sushi ile hasret gidermiş olmanın verdiği motivasyonla zencefil turşumu kendim yapmaya karar verdim; zira yapımı çok pratik ve bir kaç malzeme ile halloluyor. Yazıyı yayına sokmadan önce sonucu bekledim; ve kendim yaptım diye demiyorum ama mükemmel olduğunu söyleyebilirim :)
 
Bunun dışında da sushi ile yemek istemezseniz bile aslında çok sağlıklı bir yiyecek olmasından dolayı herkese de denemesini tavsiye ederim. Bildiğiniz gibi çeşitli beslenme uzmanları turşu tüketimini bilhassa tavsiye ediyor. Zencefil gibi son derece faydalı bir köksü bitkinin ise ne kadar faydalı olduğuna varın artık siz karar verin :)

Malzemeler

600 gr. taze zencefil, soyulmuş (700 – 800 gr. zencefili soyunca bu kadar kaldı)
2 yemek kaşığı kaya tuzu
1.5 su bardağı pirinç sirkesi (yoksa elma sirkesi ancak bkz. Tarifle ilgili notlar)
1 su bardağı toz şeker
Cam konserve kavanozu

Yapılışı
  1. Zencefillerin kabuklarını soyma bıçağımla çok fazla fire vermeden ince ince soydum.
  2. Zencefilleri incecik dilimleyip bir kaseye aldım. Kaya tuzunu ekleyip iyice karıştırıp yarım saat ila bir saat arasında bir süre beklettim. Bu süre sonunda zencefillerin acı suyunu bıraktığını göreceksiniz. (bkz. Foto)
  3. Zencefilleri süzgece alıp bu suyu süzdürdüm; zedelemeden fazla suyunu sıktım.
  4. Zencefilleri içi kuru ve temiz olan bir cam konserve kavanozuna doldurdum.
  5. Pirinci ve şekeri bir tencereye alıp kaynattım. Kaynadıktan sonra altını kapatıp kavanozdaki zencefillerin üzerine döktüm. Bu şekilde 5 dakika hafif ılımasını bekledikten sonra kavanozun kapağını kapatıp soğumaya bıraktım. Soğuduktan sonra buzdolabına kaldırıp bir hafta boyunca ağzını hiç açmadan beklettim. (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1. adim - zencefili soydum

2. adim - zencefilleri incecik seritler halinde dilimledim

2. adim - zencefiller aci suyunu birakti

3. adim - zencefilleri zedelemeden sikarak suyunu akittim

3. adim - zencefillerin suyunu süzdürup kaselere pay ettim

ZENCEFİL TURŞUSU (GARİ)

ZENCEFİL TURŞUSU (GARİ)

ZENCEFİL TURŞUSU (GARİ)



Tarifle ilgili notlar
  • Elma sirkesi ile denemedim; ancak tedarik edemiyorsanız elma sirkesi ile deneyebilirsiniz. Ancak tedarik edebiliyorsanız kesinlikle pirinç sirkesini tavsiye edin zira zencefil turşusunun ana vatanında bu şekilde yapılıyor :)
  • Kimi tariflerde üç günden itibaren hazır olduğu yazılıyor ancak genel kural bir hafta. Ancak Türkiye’de satılan zencefillerin tadı bir hayli acı olduğu için bir hafta sonunda o boğaz yakan acılık hala vardı. Bu yüzden bir ay durduktan sonra öyle yemeye başlamanızı tavsiye ediyorum; bu süre içinde acı tadı neredeyse hiç kalmıyor.

No comments: