Saturday, January 10, 2015

ZEYTİNLİ DOMATESLİ TAGLIATELLE



ZEYTİNLİ DOMATESLİ TAGLIATELLE
Herkese merhaba, 

Yine lezzetli bir makarna tarifim var. Tam İtalyan usulü aslında; zira İtalyanların benim tarifini verdiğim tarzda ancak içine ançüvez ya da kapari de ekleyerek yaptıkları bir spagetti tabakları var: spaghetti alla puttanesca. 

Aşağıda verdiğim tarifte tagliatelle yerine spaghetti de kullanabilirsiniz demeye gerek var mı bilmiyorum. Hatta kapari ve ançüvez de ekleyebilirsiniz. Önemli olan baharatlar; tazeleri elinizde varsa lezzet çok daha zengin olacaktır. Biraz damak zevkinize göre göz kararı miktarlarda kullanmayı da tercih edebilirsiniz malzemelerinizi.  Tarifle ilgili notlar kısmına muhakkak göz atın derim; afiyet olsun şimdiden :)

Malzemeler (2 – 4 kişilik)

250 gr. tagliatelle (yoksa spaghetti)
Zeytin (bkz. Tarifle ilgili notlar)
2 tepeleme yemek kaşığı domates rendesi
Bir silme kaşık domates salçası
1 orta boy kırmızı soğan, elma patates boyutunda iri iri doğranmış
1 – 2 diş dövülmüş sarımsak
1 yeşil biber, halka halka doğranmış
Taze baharat: taze kekik, adaçayı, maydanoz, biberiye,... (kuruları varsa onlar da olur), incecik kıyılmış

rmızı pul biber
Sızma zeytinyağı

Üzeri için: rendelenmiş parmesan (yoksa İzmir tulumu ya da eski kaşar)


Yapılışı

  1. Tagliatelleyi paketteki talimatlara göre haşladım; süzdürüp bir kenara aldım.
  2. Tencereye zeytinyağını alıp ısıttım; biberi, sarımsağı ve kuru kırmızı soğan dilimlerini bir kaç dakika soteledim. Zeytini ekleyip sotelemeye devam ettim.
  3. Domates rendesini ve salçasını ekleyip sotelemeye devam ettim. Domates salçasının kokusu çıktıktan sonra incecik kıymış olduğum taze baharatları ve kuru baharatları ekleyip bir kaç kere daha çevirdikten sonra altını kapatıp haşlanmış makarnayı ekleyip servis yaptım. 


makarna sosu: kirmizi kuru sogan, domates rendesi, taze baharat, yesil zeytin

ZEYTİNLİ DOMATESLİ TAGLIATELLE


Tarifle ilgili notlar

  • Zeytin istediğiniz cins olur; benim elimde yeşil organik kalamata vardı. Çekirdeklerini dahi ayıklamakla uğraşmadan direkt olarak kullandım. Çekirdekleri çıkartılmış olarak satılan siyah ya da yeşil zeytinlerden de kullanabilirsiniz. Miktar olarak da göz kararı ekleyebilirsiniz; damak zevkinize kalmış.
  • Baharatlar konusunda tarifte yazdım ama yine yazayım: taze ya da kuru hiç farketmez elinizde kekik, biberiye, adaçayı, maydanoz gibi baharatlardan ne varsa.  

No comments: