Monday, January 12, 2015

EBI NIGIRI SUSHI



EBI NIGIRI ve SOMON NIGIRI SUSHI
Ebi nigiri sushi çiğ balıkla arası iyi olmayanlar için güzel bir alternatif. Karidesin yumuşacık tadı pirinçle, soya sosuyla, wasabi sosu ve zencefil turşusu ile buluşunca muhteşem oluyor. Zencefil turşusu mu dedim? Herhangi bir zencefil turşusu değil bu, kendi ellerimle yaptığım muhteşem ötesi turşu :)

Sushi genellikle 6’lı setler olarak bir kaç çeşit halinde hazırlanıp tüketiliyor. Pirincini hazırlarken biraz göz kararı gitmeniz gerekecek bu yüzden. Ben bu sefer sadece ebi nigiri hazırlamadım; 15 adet california roll (tarifi gelecek), 6 parça somon nigiri (tarifi burada) ve 15 adet maki de (tarifi burada) vardı hazırladığım sette. Bu kadar sushi iki ila dört kişi arasında bir sofra için yeterli. Ve bu kadar sushi için 2 su bardağı callrose (ya da sushi) pirinci ile bu ölçüde pirincin istediği kadar pirinç sirkesi ve şeker kullandım. Bu yüzden genel olarak yapmanız gerekenleri anlattım; miktarları ayarlamak size kalmış


Sushinin olmazsa olmazları wasabi, zencefil turşusu (tarifi burada) ve tabii ki soya sosu. Sushi ile ilk kez tanışacaklar için anlatayım: hazırladığınız sushiyi önce soya sosuna, sonra da wasabiye banıp üzerine de bir kaç adet zencefil turşusu attınız mi off değmeyin keyfinize :) şimdiden herkese afiyet olsun!!! :)

Malzemeler

Kabuklu karides
Karides sayısı kadar sivri uçlu tahta çubuk
Bir fiske tuz
Su 

Garnitür için
Zencefil turşusu (tarifi burada)
Soya sosu
Wasabi sosu

Sushi pirincinin malzemeleri için burayı tıklayın

Yapılışı

  1. Öncelikle sushi pirincinin hazırlanması ile işe başladım; tarifi burada.
  2. Karideslerin sushi üzerinde düz durabilmeleri için tahta çubukları kabuklu karidesin ortasından geçirdim.
  3. Suyu bir tencereye alıp kaynattım, içine bir fiske tuz attım. Su kaynadıktan sonra ocağın altını kapatıp içine hemen karidesleri attım. Karidesleri bu suda 3 – 5 dakika beklettim. Bu şekilde karideslerin suyu içine hapsoluyor.
  4. Bu süre sonunda karideslerin renginin değiştiğini ve suyun üzerinde yüzmeye başladıklarını göreceksiniz. Karidesleri hemen buz gibi soğuk suya attım; suyun soğuk olması önemli.
  5. Soğuyan karidesleri alıp çubuklarını çıkarttıktan sonra bacaklarını, kafa kısımlarını ve kabuklarını temizledim. Kuyruk kısmını dekorasyon amaçlı olarak bırakabilirsiniz.
  6. Karideslerin üst tarafının daha geniş olduğunu göreceksiniz; bu kısımdan boylamasına kuyruğa kadar keskin bir bıçakla karidesi ikiye bölmeden ikiye yardım. Bazılarının içinde siyah şerit halinde bir damar bulunuyor; bu damarın temizlenmesi gerek. Bıçağın ucuyla hafifçe kaldırıp elinizle çektiğinizde kolaylıkla çıkıyor damar yerinden.
  7. Karideslerin açık oldukları yere kalın bir bıçak (ya da et döveceği) yardımıyla vurup düzleştirdim (bkz. Foto)
  8. Karidesleri en son bir kağıt havlunun üzerine alıp kalan suyunu süzdürdükten sonra sushi pirinci ile buluşturmaya sıra geldi. Öncelikle bir kaba ılık su alıp sushi pirincinden ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp köfte sıkar gibi sıktım. Üzerine bir adet karides yerleştirip elimle iyice oturması için hafif bastırarak servis tabağına aldım.
  9. Zencefil turşusu, soya sosu ve wasabiyi ayrı ayrı servis kaselerine alıp bunlarla birlikte servis yaptım.  

kabuklu karides

2. adim - karideslere tahta çubuk geçirdim

7. adim - kabuklari soyulmus ve damarlri temizlenmis karidesleri düzlestirdim

EBI NIGIRI ve SOMON NIGIRI SUSHI

EBI NIGIRI (Karidesli olan) ve SOMON NIGIRI (somonlu olan) SUSHI

EBI NIGIRI ve SOMON NIGIRI SUSHI

No comments: