Friday, July 26, 2013

ZENCEFİL ŞERBETİ



ZENCEFİL ŞERBETİ

Şerbet yapıp tüketme fikrini seviyorum. Yaz günlerinde gerçekten çok iyi gidiyor. Kendi yaptığım şerbeti tabii ki yeğlerim; sağlıklı ve katkısız olmasını bir yana özellikle şeker miktarını kararında tuttuğumu düşünüyorum. 

Bu tarifi de kendime göre oluşturdum; bir yerden araştırma yaparak ya da ilham alarak hazırlamadım. Sonuç bence çok iyiydi; özellikle zencefilin acı tadı beni korkutuyordu ancak su, şeker ve ekşi oranını iyi ayarladığım ve uzun süre bekletmiş olduğum için zencefilin aromasını feda etmeden acısı minimuma inmiş bir şerbet yapmış oldum. İlk kez yaptığım ve misafire sunacağım için biraz çekince yaşadım açıkçası ama sofradaki herkes şerbetimi beğendiklerini söylediler. Onayı almış oldum; mutluyum gururluyum :)

Şu ana dek çok fazla ev yapımı içecek tarifi paylaştığım söylenemez ama hedefimde iki adet daha şerbet yapmak var. Onlar da önümüzdeki günlerde artık :) Mutfağı ve yararlı birşeyler denemeyi seviyorum :) Şu ana dek demirhindişerbeti ile virgin mojito tarifi paylaşmıştım. İkisi de mükemmel oldu diyebilirim. Tariflerini edinmek isterseniz üstlerine tıklamanız yeterli. 


 

Malzemeler (Bir sürahi doldu bende)

100 – 120 gr. taze kök zencefil
2 karanfil
6 – 7 adet misket limonun suyu (bkz. Tarifle ilgili notlar)
3 adet misket limonun suyu sıkıldıktan sonra kalan kabukları
6 kaşık toz esmer şeker (bkz. Tarifle ilgili notlar)
5 kaşık beyaz toz şeker
1 adet meyan kökü, iki üç parçaya bölünmüş (yoksa es geçebilirsiniz)
1.5 litre içme suyu
Yarım litre kaynatılıp dinlendirilmiş içme suyu

Yapılışı

  1. Zencefili soyup halka halka gelişigüzel doğradım.
  2. Çelik tencereye zencefili, karanfili, toz şekeri ve meyan kökünü aldım. Üzerine 1.5 litre içme suyunu ekleyip kaynamaya bıraktım. Kaynadıktan sonra altını kısıp bu şekilde 15 – 20 dakika kaynattım.
  3. Misket limonun suyunu sıktıktan sonra kenara ayırdığım kabuklarını tencereye ekleyip kısık ateşte yarım saat kadar kaynatmaya devam ettim. Altını söndürüp soğumaya bıraktım.
  4. İyice soğuduktan sonra misket limonun suyunu ekledim (bkz. Tarifle ilgili notlar)
  5. 4 – 5 saat sonra içindeki taneleri ve parçaları temizlemek için süzgeçten geçirdim. Üzerine yarım litre kaynatılıp dinlendirilmiş içme suyunu da ekleyip buzdolabına alıp bir gün boyunca dinlendirdim. 


3. adim - misket limonun kabuklarini ekledim (fotoda eksik görünüyor)

ZENCEFİL ŞERBETİ - Misafir sofrasinda apar topar çekilen foto :)

ZENCEFİL ŞERBETİ


Tarifle ilgili notlar

  • Misket limon (lime) yeşil, tatli sert bir aromaya sahip bir limon türü. Elinizde yoksa normal sarı limonla da yapabilirsiniz. O halde sarı limonun sayısını ekşi sevme durumunuza göre bir ya da iki eksik tutabilirsiniz. Kullanacağınız kabuk sayısını da keza öyle.
  • Esmer şeker yoksa tamamen beyaz şeker de ekleyebilirsiniz. Esmer şeker ile rengi daha koyu, daha tok görünüyor. Tat olarak daha dengeli bir tat yakaladığımı düşündüğum için ben iki tür şekeri karıştırarak kullandım. Ballı alternatif de düşünebilirsiniz; balı limon suyunu eklediğiniz 4. Aşamada ekleyebilirsiniz.
  • 4. adımda misket limonun suyunu zencefilli karışım iyice soğuduktan sonra ekledim çünkü kaynattığım zaman eklediğimde ekşi tat kayboluyor.
  • Dinlendirme işlemini uzun tuttuğumun farkındayım ama dinlendirmek zencefilin acı tadına iyi geliyor. Bu arada tadının bozulmaması için tüketeceğiniz kadar yapmakta fayda var.



No comments: