Friday, September 12, 2014

SALSA VERDE SOS İLE IZGARA SOMON


SALSA VERDE SOS İLE IZGARA SOMON
Şimdi size vereceğim tarifteki başrol oyuncusu salsa verde sos ve işten yorgun argın geldiğiniz bir akşamda lezzetten asla ödün vermeden şipşak hazır edebileceğiniz pratiklikte bir “tabak” önerisi olacak salsa verde sosu ile. 

Salsa verde İtalyanca “yeşil sos” anlamına geliyor ve hemen hemen her mutfakta kendisine yer edinmiş bir sos çeşidi. Her mutfakta kendine göre yer edinmiş olsa da temel malzemeler aynı kalmak koşuluyla malzemeler zenginleştirilerek yapılan bir sos. Balıklarla bilhassa güzel gittiği için Avrupa’da çıkan yağsız balıkları tatlandırmak için popüler bir alternatif olduğunu düşünüyorum. Benim salsa verde sosum cidden çok pratik olmak zorundaydı; bu yüzden tüm malzemeleri mutfak robotumda kıydım. Ancak sizin vaktiniz varsa sosun malzemelerini bıçakla incecik kıyarak sosunuzun lezzetini bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz.  


Ben bu tabağı tam da böyle bir akşamda, pratik bir yemek yapmak zorunda olduğumda yaptım. Salsa verde sosumu somon filetolar elektrikli ızgaramda pişerken hazır ediverdim. Misafir ağırlayacaksanız da bu tarz bir tabak hazırlamayı düşünebilirsiniz; yanına beyaz şarap çok iyi gider diye düşünüyorum. 

Malzemeler (2 kişilik)

Somon fileto için
200 gr.’lık iki adet somon fileto
Tuz
Kuru biberiye, kuru kekik karışımı

Salsa verde sosu için
100 gr. Maydanoz yaprağı
100 gr. Fesleğen yaprağı
4 adet mini Alman tipi kornişon turşu
1 yemek kaşığı hardal
4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı elma sirkesi (bkz. Tarifle ilgili notlar)

Yapılışı

  1. Salsa verde sos için tüm malzemeleri mutfak robotuma alıp sos kıvamını alana dek kıydırdım (bkz. Tarifle ilgili notlar)
  2. Somon filetoları tuz ve baharatla tatlandırıp elektrikli ızgaramda üzerleri kızarana dek pişirdim. Sos ile birlikte servis yaptım.


salsa verde - yeşil sos

SALSA VERDE SOS İLE IZGARA SOMON FİLETO

SALSA VERDE SOS İLE IZGARA SOMON FİLETO



Tarifle ilgili notlar

  • Elma sirkesinden daha güzel birer alternatif beyaz şarap sirkesi ve ya kırmızı şarap sirkesi olabilir.
  • Yukarıda da belirttiğim gibi: Benim salsa verde sosum cidden çok pratik olmak zorundaydı; bu yüzden tüm malzemeleri mutfak robotumda kıydım. Ancak sizin vaktiniz varsa sosun malzemelerini bıçakla incecik kıyarak sosunuzun lezzetini bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz.  


2 comments:

Anonymous said...

Ellerine sağlık,canım! Gerçekten de sosun çok pratik versiyonu yaratmıştım !
Nuriye

Hér Kitchén said...

Merci :-)