Sunday, October 12, 2014

KESME MANTI (KIYMALI ERİŞTE)



KESME MANTI
Anadolu’nun bağrından çıkan halis mulis Türk makarnası erişte kışlık erzakların hazırlanması esnasında yapılır. Kış boyunca kimi zaman çorbada, kimi zaman sadece tereyağlı ve cevizli olarak çeşit çeşit şekillerde pişirilir. Bugün benim paylaşacağım kıymalı erişte ise bu hazırlama yöntemlerinden biri ve bildiğim kadarıyla bilhassa İç Anadolu’da mantının bir versiyonu olarak da tüketiliyor. Hatta kimi yerlerde mantı denince akla bu şekliyle olan gelir. Kış hazırlığı esnasında kenara ayrılmış olduğundan bir hayli lezzetli olmasının yanı sıra hazırlaması da pek bir pratiktir. Erişte günümüzde artık marketlerde de bulunabiliyor;  bu yüzden hala pratik ve lezzetli bir kurtarıcı. 

Erişteyi bu şekilde inanılmaz seviyorum ve memlekette teyzemin komşularının el emeği göz nuru olarak hazırladıkları eriştelerden alıyorum. Geçen kış o kadar sık yaptım ki stoklar erkenden tükenince annemin stoğuna ortakçı oldum :) Yiyip de kilo almayan insan grubundan olsam kesinlikle her hafta en az bir iki kere yapar yerim :)


Malzemeler (2 kişilik)

120 – 150 gr. kesme erişte (1 kupa bardağı kadar)
1 kupa bardağı kaynar su
1 yemek kaşığı tereyağ

Sarımsaklı yoğurt

Kıymalı sosu için
100 – 150 gr. yağlı kıyma
1 yeşil biber, ince doğranmış
2 – 3 orta boy domates, kabukları soyulup küp küp doğranmış

Üzeri için: ince kıyılmış maydanoz

Yapılışı

  1. Öncelikle sosla başladım: bunun için sos tenceresini ısıtıp kıymayı ve biberi ekledim. Biberler yarı pişmiş hale gelince domatesleri ekledim. Üzerine azıcık tuz serpip kapağıık olarak kısık ateşte malzemeler iyice ölüp özdeşleşene dek pişmeye bıraktım.
  2. Sos pişerken sarımsaklı yoğurdunu hazırladım. Yoğurdun kıvamı çok sulu olmamalı.
  3. Sos pişince yapışmaz tavamı ısıtıp erişteyi yüksek ateşte kavurdum. Bu esnada eriştenin rengi yer yer pembeleşecek. Ben kavururken iki dakika yeterli oldu, siz de ocağın başından ayrılmadan göz kararı takip etmeniz gerekir. Kaynar suyunu üzerine gezdirip kapağı kapalı olarak kısık ateşte erişteler suyu çekene dek pişmeye bıraktım. Erişteler pişince içine tereyağını atıp erişteleri ezmemeye özen göstererek yavaşça yağı erişteye karıştırdım.
  4. Pişmiş erişteyi tabağa alıp üzerine sarımsaklı yoğurdu ekleyip hemen karıştırdım. Erişteler çok sıcak olduğu için bu işlemi hızlıca yaparsanız yoğurdunuz kesilmez. Üzerine kıymalı sos ve kıyılmış maydanoz gezdirerek servis yaptım.


kiyma sosu

eriste

KIYMALI ERİŞTE

Tarifle ilgili notlar

  • Bu ölçülerden iki tabak kesme mantı çıkıyor.

No comments: