Saturday, October 25, 2014

BULGUR KÖFTELİ EKŞİLİ KABAK



BULGUR KÖFTELİ EKŞİLİ KABAK
Herkese merhaba,
 
Şimdi paylaşacağım tarif elimdeki malzemeleri değerlendirmek üzere ortaya çıktı. Adana’nın ekşili kabak yemeği, Anadolu’nun bulgur köfteli kabak yemeği, Mardin’in incassiyesi ve Azerilerin Kifte – Bozbaş çorbası dedikleri yemeklerden esinlenerek ben kendime göre böyle bir tarif çıkarttım. İlk amaç elde olan malzemeleri değerlendirmekti ancak bilhassa yazın çok iyi gidebilecek güzel bir öğün çıktı ortaya. 


Malzemeler (4 – 6 kişilik)

300 – 400 gr. Kabak, iri kareler halinde doğranmış
2 orta boy domates, kabukları soyulup yemeklik doğranmış
6 – 7 çekirdeksiz kuru erik
1 yemek kaşığı biber salçası (Ege tipi kullandım)
1 orta boy kuru soğan, yemeklik doğranmış
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Limon tuzu
Tuz
Üzeri için: taze kişniş ve taze reyhan
Sıcak su

Köftesi için
Yarım bardak içli köftelik sefer kitel bulgur
Yarım bardak içli köftelik bulgur
Yarım bardak kaynar su
1 en ufak boy yumurta (yoksa es geçin ama iyi yoğurun)
Tuz
Yarım tatlı kaşığı kimyon
Karabiber ve tuz
Ekstradan: sıcak su

Yapılışı

  1. Bulgur köfteleri için: bulguru derin bir kaba alıp üzerine yarım bardak kaynar suyu gezdirip üzerini hava almayacak bir şekilde kapattım. 10 – 15 dakika bulgurun şişmesini bekledim. Bulgur şişince yumurtasını, irmiğini, kimyonunu, tuzunu ve karabiberini ekledim ve tüm malzemeler iyice özdeşleşip kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edene dek yoğurdum. Bu hamurdan misket büyüklüğünde yuvarlaklar hazırladım. Her bir yuvarlağın ortasına parmağımla hafifçe bastırarak şekil verdim. Bu esnada bir kase sıcak suyu yanınızda tutarsanız köfteleri yuvarlarken elinizi ıslatarak işleminizi kolaylaştırabilirsiniz.
  2. Yayvan bir tencereye zeytinyağını alıp ısıttım. Kuru soğanı ve biber salçasını alıp kavurdum. İçine kabakları, domatesleri, tuzunu ve bir çay bardağı kaynar suyu ekleyip kapağı kapalı olarak kabakların rengi sararıncaya ve diriliklerini kaybedinceye kadar kısık ateşte pişirdim.
  3. Bulgur köftelerini, erik kurularını, dövülmüş sarımsağı, limon tuzunu ve kırmızı pul biberini ekleyip üzerini örtecek kadar kaynar su ekledim; bulgur köfteleri yumuşayıncaya dek kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirmeye devam ettim.
  4. Tabağımızda yemeğe taze reyhan ve kişniş ekleyerek servis yaptım. 

1. adim - bulgur köfteleri

BULGUR KÖFTELİ EKŞİLİ KABAK

BULGUR KÖFTELİ EKŞİLİ KABAK

No comments: