Monday, October 27, 2014

KIRMIZI PESTO


KIRMIZI PESTO
Herkese merhaba,

Pesto sosu İtalyanların lezzeti dillere destan fesleğenli, bol zeytinyağlı sosu. Bunun bir de kırmızı versiyonu var ki onun da tarifi şimdi geliyor :)

Ben açıkçası yine tarifi kendime göre değiştirdim biraz. Orjinal tarifte kullanılan şeyleri de en aşağıdaki tarifle ilgili notlar kısmında ölçüleriyle belirttim. Bunlardan istediğinizi kullanabilirsiniz. Bir de bu ölçülerle 500 grama yakın pesto sosunuz oluyor; ne kadar süre dayanabilir onu da gözlemleyip yazacağım. 

Ben kırmızı pestoyu ızgara köftenin yanında köfte restoranlarında tabağa konulan acılı sosun yerine alternatif olsun diye yaptım. Örneğin makarnaya sos olarak ya da cipsle beraber dip sos olarak kullanabilirsiniz. Benim aklımda bunlardan öte şeyler de var. İlerleyen günlerde kırmızı pestoyu kullanarak bir kaç tarif daha deneyip paylaşacağım. Takipte kalınız :)

Malzemeler  

150 gr. kurutulmuş domates
60 gr. İzmir tulumu (1.5 kibrit kutusu kadar), küp küp doğranmış (bkz. Tarifle ilgili notlar)
5 adet ceviz, soyulmuş (bkz. Tarifle ilgili notlar)
3 diş sarımsak
200 ml. sızma zeytinyağı
1.5 tatlı kaşığı domates salçası

Yapılışı
  1. Öncelikle kuru domatesi yumuşatmakla başladım. Bunun için kuru domatesleri, üzerlerini geçecek kadar kaynar suda haşladım. Yumuşadıktan sonra altını kapatıp süzdürdüm.
  2. Mutfak robotuma İzmir tulumunu, cevizi ve sarımsağı alıp püre haline getirdim.
  3. Kurutulmuş domatesleri, zeytinyağını ve salçasını da ekleyip çok katı olmayan bir püre elde ettim. 
2. adim - peynir, salça ve ceviz

1. adim - haslanmis kuru domates

KIRMIZI PESTO


Tarifle ilgili notlar:
  • Pesto yaparken İtalyan’ların meşhur parmesan peyniri ile çam fıstığı kullanmak gerekiyor aslında. Elinizde varsa İzmir tulumu yerine aynı miktarda parmesan peyniri ve ceviz yerine de 30 gr. çam fıstığı kullanabilirsiniz.



No comments: