Tuesday, October 21, 2014

JAPON TURBU DAIKON SALATASI (Moo Saeng Chae / Musaengchae)

JAPON TURBU DAIKON SALATASI
Eveet, yine yaptım yapacağımı ve bu sefer Kore mutfağından bir tarifle karşınızdayım :) Benim Kore mutfağıyla ilk tanışmam üniversite yıllarımda Almanya’da oldu; oradaki Koreli öğrenciler bir noodle yapmışlardı ki dillere destan..O zamandan beri Kore mutfağına bir sempati beslemişimdir; her ne kadar bugüne kadar kendi mutfağımda pek yer vermediysem de..

İlk Kore mutfağı tarifim malzemelerinden de anlayacağınız üzere son derece zahmetsiz. Tadı ise pek bir ferahlatıcı, yemesi pek bir çıtır çıtır, bizim pek bir hoşumuza gitti doğrusu :) Özellikle bol soslu ve stir-fry hazırlanan yemeklerin yanına pek bir yakışır; tadı ve yemeği hafifletir diye düşünüyorum. 

Gelelim Japon turbuna... bu turp daikon olarak da biliniyor ve yine özellikle Güneyasya’da sıklıkla tüketilen bir sebze. Japonya ve Filipinler’den itibaren Hindistan’a kadar olan geniş coğrafyada çeşit çeşit tüketiliyor. Benim aldığım Japon turbunun ambalajının üzerinde üretildiği yer Antalya olarak görülüyordu; diğer turplar kadar sık kullanılmasa da talep oldukça yaygınlaşacaktır diye düşünüyorum. 

İşin aslı şu ki bulunduğum şehirde hatrı sayılır bir Koreli populasyonu var ve görüyorum  habire Japon turbu ve Çin lahanası alıyorlar. Acaba ne yemekler yapıyorlar bu iki malzeme ile merak ediyorum derken işte ben de blogumda iki tarife yer vermiş oldum...Çin lahanası ile aşinalığım Belçika yıllarımdan beri var; ancak Japon turbu ile ilk kez birşey hazırlıyorum. Elimde Asya mutfağına yönelik çokça kaynak var; biraz daha o bölgeye kanalize olmalıyım sanırım :)

Malzemeler (2 – 4 kişilik)

Yarım Japon turbu
1 tatlı kaşığı kaya tuzu (bkz. Tarifle ilgili notlar)

Sosu için
2 tatlı kaşığı acı kırmızı toz biber
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1 – 2 tatlı kaşığı kahverengi şeker
1 taze soğan, halka halka doğranmış
1 – 2 diş sarımsak, dövülmüş

Yapılışı

  1. Japon turbunu ince halkalar halinde dilimledim. Akordeon gibi üstüste dizip kibrit çöpü şeklinde incecik kıydım. 
  2. Bir kaseye alıp üzerine tuz gezdirip elimle iyice harmanladıktan sonra acı suyunu bırakması için 10 – 15 dakika kenarda dinlenmeye aldım. Bu süre sonunda japon turbunun su bıraktığını göreceksiniz; bu suyu süzdürdüm. Bu esnada suyu çıksın diye elimizle sıkmaya ya da su altında yıkamaya gerek yok; turbun dişe gelirliğini ve aromasını korumak istiyoruz.
  3. Japon turbu hazır olunca sos malzemelerini ekledim; tüm malzemeler iyice karışana dek elimle karıştırıp servis yaptım.
Japon turbu (daikon)

1. adim - turbu fotodaki gibi kibrit çöpü olarak dogradim

2. adim - daikonu tuzla karistirip beklemeye aldim

JAPON TURBU DAIKON SALATASI


No comments: