Monday, October 20, 2014

MARİNE TAVUKLU VE SUSAMLI ÇİN LAHANASI SALATASI



MARİNE TAVUKLU VE SUSAMLI ÇİN LAHANASI SALATASI
Şimdi sizlere Asya mutfağı mutfağı dokunuşlu bir salata tarifi veriyorum. Biz bu salataya gerçekten bayıldık; tadı yumuşacık ve son derece hafif olmasına rağmen bir o kadar da doyurucu oldu. 

Çin lahanasını tanımayanlar olabilir ancak bazı süpermarketlerde bulmak mümkün. Adından anlaşılacağı üzere Güneydoğu Asya coğrafyasına ait bir sebze ve Çin, Japonya, Kore, ve Tayvan gibi ülkelerde sıklıkla tüketiliyor. Tadı bizim lahanaya göre daha yumuşak ve bu yüzden çiğden tüketince de hoş oluyor; ancak en bilinen halleri genellikle wokta pişirilerek hazırlanmış hali. 

Çin lahanası aynı zamanda bereketli bir sebze de; dört kişilik bir aile için iki seferde tüketmek mümkün ve işin güzel yanı kestikten sonra da bir – iki hafta buzdolabında muhafaza edebiliyor olmanız. Benim Çin lahanam henüz bitmediği için ilerleyen günlerde sevdiğim, canımın çektiği ya da denemek istediğim bir kaç Çin lahanalı tarif daha bekleyiniz :)

Bu salata hafif bir öğün arayışı içinde olanlara kesinlikle tavsiye olunur. 


Malzemeler (2 kişilik)

2 tavuk göğsü, kibrit kutusundan ufak parçalar halinde doğranmış
Zeytinyağı
¼ Çin lahanası
1 adet salatalık
1 adet orta boy havuç, kafa kısmı temizlenmiş
2 adet taze soğan, verev doğranmış
1 tatlı kaşığı susam
1 tatlı kaşığı çörekotu
Üzeri için varsa taze kişniş

Marinasyon için
2 yemek kaşığı süzme bal (tepeleme olmayacak, silme olacak)
2 yemek kaşığı soya sosu
2 yemek kaşığı elma sirkesi (varsa beyaz şarap sirkesi)
1 çay kaşığı susam yağı
1 diş dövülmüş sarımsak
Bir kibrit kutusunun yarısı kadar zencefil, soyulmuş ve rendelenmiş
Acı sos (ya da acı kırmızı pul biber), miktar damak zevkine göre 

Yapılışı

  1. Öncelikle tavuğun marinasyonu ile başladım: bunun için tüm marinasyon malzemelerini derin bir kaba alıp çırptım. İçine tavuk göğsü parçalarını ekleyip kenara aldım. Bu şekilde en az yarım saat beklemesi gerekiyor.
  2. Salatasını hazırlamak için havucu ve salatalığı kibrit çöpü şeklinde doğradım. Orta boyda bir salatalık ve ya havucu kibrit çöpü şeklinde doğramak için ortadan kesin. Her bir parçayı boylamasın ortadan bir kez daha keserek boylamasına kibrit çöpü şeklinde doğrayın.
  3. Çin lahanasını doğradım; yıkamak üzere suyun içine attım. Daha sonra suyunu süzdürüp kuruttum.
  4. Salata kasesine havucu, salatalığı, taze soğanı, çin lahanasını, çörek otu ve susamı aldım; karıştırdım.
  5. Marinasyon işlemi tamamlandıktan sonra süzgecin altına bir kap koyarak tavuğu ve marinasyon suyunu ayırdım. Marinasyon suyunu da pişirirken kullanacağımız için dökmüyoruz.
  6. Bir tavaya azıcık bir zeytinyağı döküp tavayı kızdırdım. Tavuk parçalarını ekleyip beyaz renk alana dek en büyük ocağımda yüksek ateşte pişmeye bıraktım. Bu esnada zencefil taneleri yanmaya başlar gibi olursa bir miktar daha zeytinyağı gezdirebilirsiniz.
  7. Tavukların rengi beyaza dönünce marinasyon suyunu da ekleyip tavukların orta kısımları da pişene dek (yaklaşık 5 – 10 dakika) pişirmeye devam ettim. Tavuklar pişince salata malzemesinin üzerine yerleştirip üzerine tenceredeki pişmiş marinasyon sosunu da gezdirdim. Soğutmadan sıcak olarak servis ettim. Ben eklemeyi unutmuşum ama taze kişnişiniz varsa bir kaç yaprak koyarsanız süper olur:)


1. adim - tavigu marine ettim

çin lahanasi (paksoy)

4. adim - havuç, salatalik, susam ve çörekotu

çin lahanasi

3. adim - dogranmis çin lahanasi

4. adim - çin lahanasi, havuç, salatalik, susam ve çörekotu

6. adim - tavugu marinasyonuyla pisirdim

MARİNE TAVUKLU VE SUSAMLI ÇİN LAHANASI SALATASI



No comments: